”Flere patter”. Det har været et ønske fra mange so-holdere de senere år, i takt med at kuldene er blevet større. Men er det nu også flere patter, der er svaret på at gøre management nemmere? Nej, mener man i SEGES Svineproduktion Avl & Genetik, som står bag avlsprogrammet for DanBred. Det er der nemlig ikke fagligt belæg for.
”For at få succes med avl, er det vigtigt at finde ind til kernen af problemstillingen. I dette tilfælde har der været et ønske om at øge overlevelsen og forbedre søernes pasningsevne af deres grise– og det vil ikke nødvendigvis blive opfyldt af, at søerne får flere patter. Det tror vi til gengæld på, at øget kuldtilvækst medvirker til. Derfor arbejder vi nu på at finde de søer, som giver størst kuldtilvækst uagtet antal af patter,” siger Martin Mølgaard Pedersen, afdelingsleder i SEGES Svineproduktion, Avl & Genetik.
Helt konkret drejer det sig om et projekt, hvor 3000 kuld i avl- og opformeringsbesætninger bliver vejet efter kuldudjævning, efter en uge og igen efter tre uger. Med de data i hånden er håbet, at det bliver muligt at vælge de søer, som giver kuldene størst tilvækst.
Nemmere pasning af pattegrise
En af egenskaberne i DanBreds avlsmål har i mange år været LG5, som har givet flere overlevende grise på dag fem. Men de flere grise stiller også større krav til pasningen, og det er her, øget kuldtilvækst kan være en hjælp.
” Vi lytter selvfølgelig til DanBreds kunder, og hører derfor, at søer, som kan passe flere grise og levere flere kg gris ved fravænning, står højt på deres ønskeliste. Det tror vi på, vi kan hjælpe med til via avlsarbejdet, hvor øget kuldtilvækst vil være et stort skridt på vejen,” siger Martin Mølgaard Pedersen.
Og hvad patter angår, så er det ikke udelukket, at søerne vil have flere patter i fremtiden. Det afhænger ganske enkelt af, hvilke søer der giver deres afkom den største kuldtilvækst:
”Hvis det at have mange patter hænger genetisk sammen med at kunne fravænne flere kilo gris og gøre det nemmere for søerne at passe flere grise, vil dette automatisk komme med i avlen,” slutter Martin Mølgaard Pedersen.