27. februar 2020

DanBred: Ny egenskab vil forbedre pattegriseoverlevelsen

Avlsmålet ”Hanlig frugtbarhed” i DanBred Duroc bliver ændret til ”Frugtbarhed & Overlevelse”. Det vil allerede i år give øget pattegriseoverlevelse, viser beregninger fra SEGES Svineproduktion, Avl & Genetik.

Overlever pattegrisene de første fem dage, er der markant større chance for, at grisene klarer den helt frem til slagtning. Det har været tydeligt i alle de undersøgelser, som SEGES Svineproduktion, Avl & Genetik, laver på data fra avl- og opformeringsbesætninger. LG5 (levende grise på dag 5) har længe været en egenskab i avlsmålet for DanBred Yorkshire og DanBred Landrace. Nu bliver øget overlevelse også implementeret i avlsarbejdet for DanBred Duroc.

”I DanBred Duroc, altså far-racen, har vi i 4 år avlet for øget ”Hanlig frugtbarhed”. Det blev en del af avlsmålet i 2015 bl.a. for at give flere grise per kuld og for at modvirke eventuelle kromosomfejl. Og det har virket: Kuldstørrelsen er steget markant - og det med næsten øjeblikkelig virkning i produktionsbesætningerne,” siger chefforsker Birgitte Ask og fortsætter:

”Nu ændrer vi egenskaben til ”Frugtbarhed & Overlevelse”, så det i fremtiden ikke kun handler om kuldstørrelse, men også at flere af grisene overlever, hvilket i bund og grund skyldes KS-ornens effekt på LG5,” siger Birgitte Ask.

Forbedret overlevelse i fremtiden

Beregninger viser, at det ændrede avlsmål for DanBred Duroc vil give en forbedret overlevelse allerede i år.

”Udover den eksisterende positive virkning på overlevelse af avl for LG5, som har været en del af avlsmålet i de hvide DanBred racer siden 2004, vil den nye egenskab i DanBred Durocs avlsmål bidrage yderligere til at hæve pattegriseoverlevelsen. På bare det første år vil vi se en forbedring på 0,05 ekstra levende gris på dag 5 per kuld, og allerede året efter vil det være 0,10 gris per kuld og så videre. Det lyder måske ikke af så meget, når det bliver stillet op på denne måde, men når man ser på antal kuld, der årligt bliver født, og dertil lægger, at antallet af overlevende grise vil blive akkumuleret år for år, er det en ret betydelig effekt,” siger Birgitte Ask.

Udover en ny egenskab i avlsmålet, er den økonomiske vægt også genberegnet, så den afspejler at en levende gris på dag 5 er mere værd end en ekstra gris ved faring.

”Der er flere penge i overlevende grise, og derfor er den økonomiske vægt for ”Frugtbarhed & Overlevelse” højere end for ”Hanlig frugtbarhed”, så den er 11,1 kroner per gris per kuld, hvor den tidligere var 10 kroner,” siger Birgitte Ask.

Med implementeringen af den nye egenskab vil der ske en lille omrangering i avlsindekset for DanBred Duroc, da de orner, som har præsteret godt i forhold til ”Hanlig frugtbarhed”, ikke nødvendigvis vil være de samme, som også giver øget overlevelse. Det nye avlsindeks vil være i kraft fra torsdag den 27. februar 2020.