1. maj 2020

PattegriseLIV 2.0: Staldskole i en corona-tid

Efter en kortere pause er staldskoler i forbindelse med PattegriseLIV 2.0 i gang igen. Nogle foregår fysisk, andre foregår online. Men fokus er fortsat det samme: Målrettet indsats skal hæve pattegriseoverlevelsen.

For en måned siden blev staldskoler i forbindelse med PattegriseLIV 2.0 aflyst. Men der er så småt gang i møderne igen. Og der er flere måder at gøre dét på: Nogen mødes online, mens andre mødes som normalt. Naturligvis med myndighedernes anbefalinger for øje. Det er rådgiveren som, i samarbejde med deltagerne, beslutter, hvordan staldskolen gennemføres. Vi har samlet erfaringer fra både en online og en fysisk en af slagsen.

Fysisk møde

Inga Riber Kristiansen, svinerådgiver i LandboNord, er en af de rådgivere, som har afholdt fysisk staldskole. Inden da havde hun gjort sig en række overvejelser:

”Jeg havde på forhånd aftalt med ejeren af den bedrift, vi skulle være på, at der skulle være rigeligt med plads mellem alle deltagere. Det er en forholdsvis stor bedrift med mange ansatte, så vi startede først staldskole efter morgen-kaffepausen for de ansatte,” siger hun. 

På den måde var der tomt i frokoststuen, inden hun og medlemmerne af staldskolen skulle i gang. Derudover havde ejeren rykket et ekstra bord ind, og fjernet alle overflødige stole, så der var langt mellem hver deltager – og så ingen blev fristet til at sætte sig lige ved siden af hinanden.

Ved ankomsten vaskede og sprittede alle hænderne. Både da rundstykker og frokosten skulle indtages, sprittede mødedeltagerne igen hænderne af i desinfektionsvæske, som var stillet frem til deltagerne.

Før deltagerne gik i stalden, vaskede alle hænder og sprittede af – og det skal man jo i forvejen. 

”Det er jo en rutine, vi er vant til. Så på den måde har vi det nemmere end så mange andre. Efter at have vasket og sprittet af var vi i stalden, og det var naturligvis med afstand til hinanden. Så alt i alt var det en staldskole, som fungerede lige så godt, som den plejer at gøre,” slutter Inga Riber Kristiansen.

Online staldskole

For en af VKSTs grupper på Sjælland var den senest afholdt staldskole anderledes end tidligere. Her var valget nemlig faldet på at holde den online via Skype. Trine Friis Pedersen fra SEGES Svineproduktion, var med som flue på væggen.

”Mødet var ikke ment som en 1:1 erstatning for en fysisk staldskole. Men det er en måde at holde fokus på målet: At hæve pattegriseoverlevelsen ved blandt andet at dele erfaringer og hele tiden blive bedre,” siger hun.

Mødet gik fint, og der blev samlet op på det tidligere møde.

”Mit indtryk var, at det var et rigtig godt møde, som i sin form var næsten som normalt. Naturligvis bortset fra, at man ikke kommer i stalden. Men mødet i maj bliver et fysisk møde. Her overvejes det blandt andet at starte og slutte uden for, og naturligvis følge gængse retningslinjer i forbindelse med turen i stalden”, slutter Trine Friis Pedersen.

Fysisk staldskole

Aftal rammerne på forhånd med ejeren, så han eller hun kender til de fysiske rammer
Fjern overflødige stole inden mødet, så der er god plads mellem hver enkelt deltager
Vask hænder, hav håndsprit på bordet – og brug den
Undgå håndtryk
Hold også afstand, når I skal i stalden

Generelt bør du følge myndighedernes råd

Online staldskole

Sæt god tid af til opstart – der kan være tekniske udfordringer
Slå mikrofonen fra, når du ikke taler – baggrundsstøj kan være forstyrrende
Du kan deltage både via telefon og computer, men PowerPoint-præsentationer kan være svære at se på en lille telefon.

Derfor anbefales det at deltage via computer eller iPad