Høstperioden nærmer sig, og her er det ekstra vigtigt at være opmærksom på risikoen for markbrande. Hvert år tilkaldes brandvæsenet til at slukke markbrande over 300 gange. I den rekordtørre sommer i 2018 skete det knap 800 gange.
14. juli 2020
Høstperioden nærmer sig, og her er det ekstra vigtigt at være opmærksom på risikoen for markbrande. Hvert år tilkaldes brandvæsenet til at slukke markbrande over 300 gange. I den rekordtørre sommer i 2018 skete det knap 800 gange.
Før høstarbejdet:
Under høstarbejdet:
Hvis uheldet alligevel er ude:
Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke kun er mejetærskeren, der kan være ”synderen”, men også halmpresseren.
På Brandfare.dk finder du et brandfareindeks. Det kan du bruge til at vurdere risikoen for, at der opstår markbrande. Risikoen for brand stiger, når det er tørt, varmt og blæsende.
- Når brandfareindekset er oppe i de orange og røde nuancer, skal man overveje at vente med høstarbejdet – eller i hvert fald være ekstra opmærksom på at undgå, at der opstår brand, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.
Brande på marker og i maskiner er dyre, tidskrævende og farlige for mennesker og dyr.
- Vi ser hvert år mange brande i løbet af høstmånederne. En af de hyppigste årsager til brandene er, at maskiner laver gnister, som antænder markerne, eller at maskinerne bliver for varme og derfor antænder støv eller andet tørt materiale, siger Kenneth Poulsen, der er byggechef i SEGES. Han opfordrer derfor til, at man jævnligt husker at rengøre og tjekke sin mejetærsker.
Det siger Daniel Weinreich, der er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber og indsatsleder ved bl.a. markbrande.
- Når først ilden får fat, så er tiden knap, og man kan virkelig gøre en stor forskel, hvis man er godt forberedt. Vi har set, at vandet fra marksprøjten eller et brandbælte, man kan lave med stubharven, kan redde afgrøder og maskiner. Men du skal ikke tage chancer, hvis ilden har fået fat – få dig selv og andre på afstand og ring efter brandvæsenet på 1-1-2.
2018 var et rekordvarmt og tørt år, hvor brandvæsenet rykkede ud til 2.825 reelle naturbrande. Heraf var lidt over en fjerdedel til markbrande (28 pct.).
På et gennemsnitsår rykker brandvæsenet ud til 1.676 reelle naturbrande set over de seneste 4 år (2016-2019). Heraf er en femtedel til markbrande (20 pct.).
Daniel Weinreich, forebyggelsesekspert, Danske Beredskaber, tlf.: 21 57 97 91
Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert, Beredskabsstyrelsen, tlf.: 20 89 84 71
Printet er fra Svineproduktion.dk. d. 25-11-2024
Ophavsretten tilhører SEGES. Informationerne fra denne hjemmeside må anvendes i anden sammenhæng med kildeangivelse.
Ansvar: Informationerne på denne side er af generel karakter og søger ikke at løse individuelle eller konkrete rådgivningsbehov. SEGES er således i intet tilfælde ansvarlig for tab, direkte såvel som indirekte, som brugere måtte lide ved at anvende de indlagte informationer.
Artiklen findes på adressen: svineproduktion.dk/Aktuelt/Nyheder/2020/07/140720_Sikkerhed_ved_hoest