23. oktober 2020

Erik Larsen: Glædeligt nyt at moderniseringspulje øges

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion har længe presset på for at få øget puljen med midler til modernisering og etablering af mere klima- og miljøvenlige slagtegrisestalde. Det har tilsyneladende virket, for puljen er nu tredoblet.

Da ansøgningsrunden til modernisering og nybyggeri af mere miljøvenlige slagtegrisestalde lukkede tidligere på året, var der søgt 401 millioner kroner. Puljen lød på 85 millioner. Men nu er der godt nyt: Puljen er blevet tredoblet til i alt 250 mio. kr. 

”Vi har presset på for at få ubrugte midler fra tidligere tilskudsordninger i spil, så vi kan fremtidssikre dansk slagtegriseproduktion. Det derfor utrolig glædeligt, at Landbrugsstyrelsen har valgt at tredoble puljen. Det gør, at vi kan få en endnu mere klima- og miljøvenlig produktion – også i fremtiden,” siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

Den mere klima- og miljøvenlige griseproduktion skal blandt andet sikres ved etablering af enten staldforsuring eller hyppig udslusning af gylle - alternativt linespil med daglig udslusning af gylle. Den viden, vi har i dag, viser, at det vil reducere emissionen af metan med 40 – 60 %.

Støtte til halvdelen

Det er Landbrugsstyrelsen, som i dag har udsendt en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at der sker en tredobling af puljen til modernisering og nybyggeri.

Landbrugsstyrelsen skriver blandt andet, at over halvdelen af de oprindelige ansøgere kan se frem til at få tilsagn. Pengene bliver fordelt, så de projekter, der har den største miljøeffekt per tilskudskrone, får tilskud først. 

”De ekstra midler er et markant offentligt bidrag til mindre udledning af ammoniak og metan per produceret dyr. Ved at bygge eller tilbygge nye stalde hjælper landmændene både miljøet og får en moderne stald. Vi er i fuld gang med sagsbehandlingen af slagtesvinestaldsordningen, så ansøgere får besked hurtigst muligt,” siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Mads Kolte-Olsen i pressemeddelelsen fra Landbrugsstyrelsen.

Udover udvidelse af puljen til slagtegrisestalde bliver puljen til modernisering af kvægstalde også tredoblet. 

Fakta (Fra Landbrugsstyrelsens pressemeddelelse):

  • I alt har 89 svineproducenter i år søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud for 401 mio. kroner til staldprojekter, der nedbringer udledningen af ammoniak og metan fra slagtesvinesektoren.
  • Der blev indenfor 33 dage givet tilsagn til de projekter, som kunne indeholdes i den oprindelige økonomiske ramme på 85 mio. kroner.
  • I ordningen Modernisering af slagtesvinestalde kan man søge om tilskud til slagtesvinestalde som barmarksprojekt eller som tilbygning til et eksisterende anlæg.
  • For at få tilskud, skal de nye slagtesvinestalde være indrettet med grønne teknologiløsninger fra en omfattende liste. Alle teknologiløsninger bidrager til at reducere ammoniak- og metanudledning fra slagtesvineproduktionen. Stalden kan for eksempel udstyres med et drænet gulv med spalter og anlæg til gyllekøling hyppig udslusning af gylle samt kemisk luftrensningsanlæg.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.