8. april 2021

Fokus på polte forbedrer so-overlevelsen

Et produktivt sohold grundlægges hos poltene. Derfor er fokus på poltenes holdbarhed, egenskaber og fodring, der er vigtige for at forlænge dyrenes levetid.

Poltene er et vigtigt indsatsområde, hvis du skal forlænge hele dit soholds levetid og sikre, at alle søer har en høj produktivitet. Derfor er det centralt, at du sætter tidligt ind med korrekt fodring og selektion, hvis du skal skabe en holdbar og robust generation for dit fremtidig sohold. Det er nogle af budskaberne, som du kan høre mere om ved det kommende So-seminar den 13. april, som bliver afholdt som webinar.

Selektion af poltene

Tanja Jensen, Selection Manager hos DanBred, er en af oplægsholderne, når Gunnar Sørensen, chefforsker i SEGES Svineproduktion skal styre slagets gang ved talkshowet ’Øg sooverlevelsen med holdbare polte’, som er en del af webinaret.

”Selektion er en konstant proces, som kører hele vejen igennem poltens opvækst. Dyrene er besætningens fremtid, og det er vigtigt, at det er polte af rette kvalitet, der selekteres. Det sikrer man ved at have den rette viden om udvælgelsen af produktionssikre polte,” lyder det fra Tanja Jensen.

Sundhed og eksteriør

Når DanBred underviser i selektion af polte, er sundhed og eksteriør nogle af de faktorer, som producenterne især skal lægge mærke til.

”Ved sundhed er det f.eks. øresår, halebid og besætningens generelle sundhed, som vi blandt andet har fokus på. Ved poltens eksteriør, kigger vi blandt andet på benstilling, ensartede klove og dyrets bevægelse. Det er et levende dyr, vi arbejder med. Derfor er eksteriør en vigtig vurderingssag fra gang til gang,” fortæller Tanja Jensen, og tilføjer:

”Til DanBreds selektionskurser kombinerer vi teori og praksis, sætter fokus på gråzoner og sikrer fuld fokus på emner, som eventuelt glemmes i det daglige arbejde. Vi ser samtidig kurset som et samarbejde med vores dygtige leverandører af DanBred polte.”

Avlens værktøjskasse og fodring ved løbning

Ifølge Gunner Sørensen kan man forvente en større indsigt i poltenes egenskaber og opformering, som bliver gennemgået i et talkshow-format.

”Ud over Tanjas oplæg, har vi også Martin Mølgaard, afdelingsleder i SEGES Avl & Genetik, i studiet, som vil tale om avlens værktøjskasse i forhold til poltene. Derudover vil specialkonsulent hos SEGES Svineproduktion Thomas Sønderby Bruun fortælle, hvordan man via fodring kan ændre den super genetik hos poltene til super produktionsdyr. Det er alle tre ting, som er vigtige elementer for at få et stærkt og holdbart sohold,” lyder det fra Gunner Sørensen.

Ud over de danske oplæg, er der også et engelsk spor på dagen, hvor internationale medarbejdere også kan få mere viden om søerne.

So-Seminar 2021

So-Seminar 2021 afholdes online d. 13. april fra 10.00-15.30. Du kan stadig nå at tilmelde dig - der er tilmeldingsfrist søndag d. 11. april 2021.

Det koster 550 kr. + moms at deltage i seminar. Er du studerende kan du deltage for 250 kr. + moms.

Tilmeld dig seminaret