24. august 2021

Ny vejledning for besøg hos grise

For at højne smitteforebyggelsen i danske grisestalde kommer der nu en ny vejledning for besøgende. Vejledningen er især for dig, som er vært ved Åbent Landbrug eller tager imod besøg fra institutioner og skoler.

SEGES Svineproduktion har med faglige input fra eksperter lavet en ny vejledning for besøg i stalden. Det skal højne smittebeskyttelsen i dansk griseproduktion af hensyn til både dyr og mennesker. Størstedelen af anbefalingerne er allerede kendte i dag, og for de fleste har det ikke indflydelse på hverdagen. Men der er nogle væsentlige ændringer for jer, der fra tid til anden har gæster, der ikke normalt begår sig i grisestalde. 

Anbefaling: Tag kun imod besøg uden for influenzasæsonen

Ændringerne er, at det ved besøg af grise indendørs nu anbefales kun at tage imod besøg uden for influenzasæsonen, dvs. i de lyse måneder fra maj til oktober. Derudover skal man holde afstand til grisene, og man må ikke røre dem

”De danske griseproducenter og medarbejderne i staldene har et ekstremt højt niveau af smittebeskyttelse, og nu tager vi endnu et skridt for at nedsætte risikoen for at tage sygdomme med ind i stalden. De er primært tiltænkt besøgende, som ikke normalt opholder sig i en grisestald. For eksempel i forbindelse med Åbent Landbrug,” siger Kristian Møller, som er afdelingschef for Veterinær- & Kvalitetsforhold i SEGES og fortsætter:

”Det kan måske virke besværligt. Ikke mindst for gæsterne. Men det er ikke desto mindre vigtigt for hele vores erhverv, at vi minimerer risikoen for smitte” siger han.

Den nye vejledning betyder selvfølgelig ikke, at du ikke må få besøg af dyrlægen. Eller at håndværkere ikke må komme ind i stalden. Det er blot et ekstra lag af sikkerhed for at sikre høj smitteforebyggelse i dansk griseproduktion.

Der er lavet to forskellige vejledninger:

  1. En vejledning til bedrifter med grise indendørs
  2. En vejledning til bedrifter med grise på friland/økologi.

Vejledningen gælder alene for gæster, der normalt ikke kommer i en stald. Smittebeskyttelsesregler og -vejledninger for medarbejdere, håndværkere, dyrlæger osv. er uændrede.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.