16. november 2021

Effektiv slagtegriseproduktion med fuld fokus på økonomien

Der skal flere penge ind, end der kommer ud - økonomi står øverst på dagsorden hos John Jakobsen, som har slagtegriseproduktion på Jakobsgaard. Til dette års kongres kom han med 3 vigtige punkter, der for ham er afgørende for at drive en rentabel produktion.

Da John Jakobsen træder ind på scenen til Grisekongres 2021 for at fortælle om sin slagtegriseproduktion er han ikke alene. Og det er hverken farmand, medarbejder eller hustru, han har medbragt - det er hans økonomikonsulent Kaj Refslund.

”Hvis jeg skulle holde oplæg i dag, så var det på den betingelse, at jeg fik økonomien med. Den er altafgørende for min bedrift, og jeg synes kun det giver mening at tale om min produktion, hvis økonomien er med helt øverst på dagsorden,” siger John Jakobsen i sin indledning.

Her i artiklen har vi udvalgt tre punkter, som er nøglen til en rentabel griseproduktion på Jakobsgaard:

1. Keep it simple

John Jakobsen er stor tilhænger af at gøre tingene så simpelt som overhovedet muligt. Han er ikke fan af skøre påfund og kreative løsninger med usikkerhed. 

”Idéen bag Jakobsgaard er et ønske om en nem og enkel hverdag,” siger John Jakobsen.

Tanken om at gøre det simpelt gælder i marken, den gælder i stalden, og den gælder, når han kigger på sit regnskab.

”Økonomi er jo ret simpelt, der skal flere penge ind, end der kommer ud. Jeg forsøger at have så få poster i mit regnskab som muligt, så vi hele tiden holder fokus på vores kerneopgave, der er at producere slagtesvin så effektivt som muligt. Økonomien er grundlaget for det hele,” siger John Jakobsen. 

2. Et velfungerende generationsskifte

35-årige John Jakobsen overtog i 2019 Jakobsgaard fra sine forældre, og han er nu femte generation på gården. Økonomikonsulent Kaj Refslund fra var en vigtig del af generationsskiftet, og han fortæller om processen:

”Jeg havde jo ansvaret for at hjælpe med det økonomiske i generationsskiftet, men økonomi og følelser er tæt forbundet i en familie. John vil i et generationsskifte bliver forfordelt i forhold til sine søskende, og det skal man turde snakke om. Alle parter i familien var åbne, ærlige og på forkant, og det var altafgørende for et godt generationsskifte.”

I generationsskiftet blev der blandt andet lavet procesplan, forretningsplan og budgetter. Både for John og hans far, så alle parter kunne komme godt igennem økonomisk set. 

3. Effektivitet, effektivitet, effektivitet

Overskriften på dette punkt dækker meget godt Johns oplæg som helhed. Hver en detalje blive overvejet grundigt og hele tiden med fokus på, hvordan ting gøres hurtigst, bedst og billigst. Et eksempel er de nybyggede stalde, hvor alle døre er i fuld bredde, så grisene hurtigere og nemmere kommer fra A til B. 

John Jakobsen er desuden bevidst om, at hans grise skal være så nemme som muligt at passe, så han kan holde lønomkostninger til ansatte helt i bund. Lønomkostningerne var i 2020 helt nede på 17 kr. per produceret slagtegris.

”Jeg har kun én mand ansat til at passe alle grisene, og vi har fået det sat så effektivt op, at han nærmest ikke behøver bruge 37 timer om ugen på det. Vi tænker hele i tiden i løsninger, der kan sænke lønomkostninger og samtidig opretholde en effektiv produktion,” siger John Jakobsen.