18. november 2021

ASF er rykket tættere på grænsen – det kan du gøre

Mandag aften blev der konstateret udbrud med Afrikansk svinepest i en tysk tambesætning endnu tættere på grænsen til Danmark. SEGES Gris har oprettet temaside med indhold om viden og forebyggende tiltag til dig som griseproducent og dine medarbejdere.

Nær Rostock blev der mandag aften konstateret udbrud af Afrikansk svinepest i en slagtegrisebesætning. Den smittede besætning ligger kun 50-65 km i luftlinje til Gedser på Falster, og derfor er Afrikansk svinepest nu endnu tættere på den danske grænse.

"Det er naturligvis ikke en god udvikling, at Afrikansk svinepest nu er fundet nær Rostock. Vi har imidlertid fuld tillid til, at de tyske myndigheder løfter opgaven med at få håndteret smitten hurtigt og effektivt," fortæller Jan Dahl, chefkonsulent for Fødevaresikkerhed, Veterinære forhold & risikoanalyse i Landbrug & Fødevarer.

I forbindelse med det nye udbrud har DANISH opdateret deres zonekort i og omkring det området, hvor udbruddet er fundet.

Forebyggende tiltag

Selvom smitten nu er endnu tættere på Danmark, er der stadig mange forholdsregler medarbejdere og besætningsejer kan tage sig for at mindske risikoen for et udbrud i en dansk griseproduktion.

Blandt andet er karantæneregler, reglerne for jagt og trofæer, god information til dine danske og internationale medarbejdere og transportkøretøjerne på ejendommen noget af det, som kan forebygge et udbrud af Afrikansk svinepest i Danmark

"Her i Danmark har vi skrappe krav til desinficering og vask af transporter ind og ud af landet, der er opsat et vildsvinehegn på landegrænsen mellem Danmark og Tyskland, og der er meget høje krav til hygiejne i de enkelte grisebesætninger," siger Jan Dahl.

SEGES Gris har samlet nogle af de vigtigste tiltag og information, som du kan give videre til dine medarbejdere, på en temaside:

Følger udviklingen

SEGES og Landbrug & Fødevarer følger udviklingen og situationen med udbrud af Afrikansk svinepest i Europa.

"Vi har hele tiden tæt kontakt til de danske myndigheder, og vil naturligvis blive ved med at samarbejde med dem om en fortsat effektiv smittebeskyttelse," lyder det fra Jan Dahl.