10. december 2021

Nyt forsøg med kuvøser til pattegrise

En kuvøse til nogle af de nyfødte pattegrise giver mulighed for, at hele kuldet kan blive hos egen mor og mindske behovet for ammesøer. SEGES tester nu, hvordan kuvøsen bedst kan indrettes, og her er kunstige grise-patter et vigtigt element.

Forskere ved SEGES og Aarhus Universitet har tænkt ud af boksen for at finde ud af, hvad der skal være inde i boksen. De har nemlig udviklet prototypen på et kunstigt grise-yver, som placeres i en kuvøse til nyfødte pattegrise. Grisene kan på skift placeres i kuvøsen, så der hele tiden er plads til alle de resterende grise ved soens yver.

Projektet med kuvøserne er i sin begyndelse, og forskerne er ved er at finde ud, hvordan den mest optimale kuvøse indrettes. Og det var her, idéen om kunstige grise-patter opstod.

”Det er rigtig, rigtig spændende, og vi prøver noget, som ingen andre har gjort før,” fortæller Vivi Aarestrup Moustsen, der er chefforsker hos SEGES.

”Der er altid snak om, om soen ikke kunne få flere patter. Det har vi så faktisk fået lavet her. Ikke lige på soen, men ved siden af soen. Det er en anden måde at håndtere vores store kuld på. Det er dag nul i den her udvikling, men det er helt klart noget, vi skal se videre på,” fortsætter Vivi Aarestrup Moustsen.

Vivi Aarestrup Moustsen viser, hvordan de kunstige patter er placeret i kuvøsen - og hvordan de små pattegrise bruger dem. Der kan være seks pattegrise i kuvøsen.

3D-printede grise-patter

Prototypen på de kunstige grise-patter er blevet til virkelighed i samarbejde mellem SEGES og Aarhus Universitet. Hos universitet har frontmand i udviklingen været Mogens Hinge, der er lektor hos Institut for Bio- og Kemiteknologi. Han har sammen med SEGES nærstuderet grisenes yver for at kunne lave en så tro kopi som muligt, og Mogens Hinge og hans 3D-printer har i praksis skabt grise-patten, som også har indlagt mælkeslange og varme.

”De dufter ikke, og de grynter ikke, det medgiver jeg. Men så er moderen jo placeret lige bagved det kunstige yver, og vi kan se, at grisene reagerer og bliver mere aktive omkring de kunstige patter, når moderen grynter,” siger Vivi Aarestrup Moustsen.

Tidsperspektivet og detaljerne for løsningen med kuvøser og kunstige grise-patter er uvis. 

”Vi er stadig i pilotfasen, og når vi får det udviklet, så skal det gøres smartere. Lige nu er det sådan lidt Storm P-agtigt, men sådan er det, når vi laver udvikling,” siger Vivi Aarestrup Moustsen

Ønske om færre ammesøer

Målet med projektet, hvor de kunstige grise-patter indgår, er at øge overlevelsesprocenten, forbedre dyrevelfærden og gøre arbejdet nemmere og hurtigere for landmanden. Arbejdet med ammesøer er både udfordrende og tidskrævende, og derfor undersøges kuvøser med supplerende kost som løsningsmodel – ikke at det bliver uden arbejde for landmanden.

”Det kræver selvfølgelig også arbejde at flytte rundt på grisene mellem moderen og kuvøsen, men vi tror på, det kan blive en god løsning for både grise og landmænd. Man vil kunne arbejde strategisk og målrettet med, hvilke grise der placeres hvor de første døgn - og på den måde forbedre forholdene samlet set for hele kuldet,” siger Vivi Aarestrup Moustsen.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.