27. januar 2022

Test af tre foderprincipper til slagtegrise gav samme produktresultat

Foderforsøg fra SEGES Innovation viser, at foderprincipperne, enhedsblanding, tre- eller fem- fasefodring, giver samme produktionsresultater for slagtegrise.

Ved brug af enhedsblanding, hvor princippet er at bruge samme foderblanding i hele slagtegrisestalden, sker der i overgangen fra smågrisefoder til slagtegrisefoder et dyk i aminosyreindholdet. Netop dette var udgangspunktet for foderforsøget, der skulle undersøge, om det var muligt at forbedre produktionsresultaterne ved en mere gradueret overgang. Den anvendte metode var at fordele samme mængde protein og aminosyrer, som anvendt ved enhedsfodring af slagtegrise. Foderet blev fordelt i fasefodring, som er over tre eller fem faser, i vækstperioden fra 32 kg til slagtning.

Ved fasefodring anvendes flere foderblandinger for bedre at ramme grisenes teoretiske behov for næringsstoffer i en bestemt periode og/eller for at give mulighed for at anvende alternative råvarekombinationer i forskellige perioder.

Alder afgjorde tilvækst og foderudnyttelse

Afprøvningen viste at, anvendelse af fasefodring gav bedst tilvækst og foderudnyttelse i unggriseperioden, mens det var omvendt i slutperioden, hvorved produktionsresultaterne for vækstperioden som helhed blev stort set identiske

”Konklusionen på forsøget er, hvad enten man fodrer sine slagtegrise med enhedsblanding, tre- eller fem-fasefodring, så bliver slutresultatet det samme. Det gør sig gældende, uanset om du kigger på tilvækst, foderudnyttelse eller kødprocent”, fortæller Niels Morten Sloth, chefforsker ved SEGES Innovation. 

Daglig tilvækst for foderprincipperne

Resultaterne viste en daglig tilvækst på 1.071, 1.071 og 1.072 gram for henholdsvis enhedsblanding, tre- og fem-fasefodring. Ydermere resulterede forsøget også i fuldstændig identiske resultater for foderoptagelse og foderudnyttelse, som blev registreret til 3,01 FE pr. dag og 2,81 FE pr. kg tilvækst for alle tre blandinger, hvilket fremgår af tabellen nedenfor.

Gruppe 1:
Enhedsblanding
2:
3-fasefodring
3:
5-fase-fodring 
p-værdi*
Daglig tilvækst, g/dag 1.071 1.071 1.072  0,963
Daglig foderoptagelse, FEsv/dag 3,01 3,01 3,01 0,948
Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst 2,81 2,81 2,81 0,730
Kødprocent 59,6 59,7 59,8 0,320
Produktionsværdi (PV), kr. per gris 130 131 135 0,257
Produktionsværdig (PV), kr. per stiplads 579 588 605 0,252
PV kr. per stiplads, indeks**  100 101,6 104,5  
*  Når p-værdien er mindre end 0,05 er der statistisk sikker forskel
** Den mindste sikre forskel i produktionsværdi-indeks blev estimeret til at være 6 indekspoint

Forskellige grunde til fasefodring

Afprøvningen viser, at det ikke er nødvendigt at anvende fasefodring for at udnytte protein og aminosyrer bedst muligt. Der kan dog i praksis være andre grunde til fasefodring, som f.eks. en lille reduktion af samlet fosfortildeling, brug af billige råvarer sidst i vækstperioden eller brug af benzoesyre i startfoderet.

Forsøget viste også, at der var et betragteligt højere niveau af diarrébehandlinger i fem-fasefodringsgruppen gennem hele vækstperioden, hvilket tilskrives de høje niveauer af protein i de første faser, der giver anledning til diarré.

Forklaring på foderprincipperne

Fasefodring til slagtesvin vil sige, at der anvendes to eller flere blandinger i slagtesvineperioden.

Man taler om multifasefodring, hvis der anvendes mere end tre blandinger.

Anvendes kun en blanding, taler man om en "enhedsblanding".

Anvendes kun en blanding, taler man om en "enhedsblanding".

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.