8. februar 2022

Det er en fordel at kende historikken på grisen

Et nyt forstudie fra SEGES Innovation peger i retning af, at du på baggrund af grisens historik i fare- og smågrisestald kan give en mere præcis forudsigelse af tilvæksten i slagtegrisestalden på individniveau.

Et forstudie, der bygger på en analyse af 5.079 grise fra 7 besætninger, har til formål at fastslå, om det er muligt at forudsige den forventede tilvækst i slagtegrisestalden samt inddele grisene efter forventet vækstpotentiale allerede ved indsættelse

Når en gris ankommer til slagtegrisestalden, er der i dag ingen viden om grisens historik. Et hold grise, der ankommer samtidig, kan bl.a. have forskellige fravænningsaldre, fravænningsvægte, sygdomshistorikker eller opholdstider i smågrisestalden.

I bedste fald har en slagtegriseproducent en gennemsnitlig indgangsvægt på de grise, der ankommer til stalden fra smågrisestalden. Indgangsvægten er typisk en gennemsnitsvægt for hele holdet fra grisetransporten eller for mindre grupper af holdet, der vejes på en brovægt ved indsættelse.

Fra holdniveau til individniveau

”Med det nye forstudie kan vi mere præcist forudsige den enkelte gris’ tilvækst i slagtegrisestalden ud fra dens historik fra fare- og smågrisestald. Med studiet bevæger vi os fra en holdbetragtning og går ned og ser på den individuelle gris. Det åbner for, at vi i fremtiden kan bruge grisens historik og allerede ved indsættelsen inddele grisene efter vækstpotentiale indenfor sektionen. I større produktioner vil grisene også kunne indsættes i separate sektioner efter forventet vækstpotentiale”, fortæller Katarina Nielsen Dominiak, konsulent, ph.d. hos SEGES Innovation.

En opdeling på baggrund af historikken kan være med til at øge foder- og staldudnyttelsen, fordi fodersammensætningen i højere grad vil være optimal for alle grise i sektionen, ligesom sektionen med de hurtigst voksende grise vil have kortere tid mellem holdene.

Endnu mere præcis forudsigelse

Forstudiet har identificeret de fem oplysninger fra grisens historik, der har størst indflydelse på forudsigelsen af tilvækst i slagtegrisestalden. Forudsigelsen er mest præcis, hvis alle fem oplysninger er kendt, men ganske overraskende er forudsigelsen næsten lige så god, hvis tilvæksten i farestalden er den eneste kendte oplysning.

De fem oplysninger, der har størst betydning for forudsigelse af tilvækst i slagtegrisestalden, er, i prioriteret rækkefølge:

  • Daglig tilvækst i farestalden
  • Indgangsvægt i slagtegrisestalden
  • Fravænningsvægt
  • Alder ved fravænning
  • Daglig tilvækst i smågrisestalden.

”Kendskab til alle fem oplysninger til sammen gav en bedre forudsigelse end tilvæksten i farestalden alene. Det vil dog være mere omkostningstungt at registrere”, slutter Katarina Nielsen Dominiak.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.