22. marts 2022

Stigende influenzasmitte blandt mennesker – så husk at passe på dine grise

Vinteren har været præget af lav influenzasmitte som følge af de mange restriktioner i forbindelse med covid-19-pandemien. Men ifølge Statens Serum Institut er der nu en stigning i smitten af influenza blandt mennesker, hvilket kan tyde på en forsinket influenzasæson.

Så selvom foråret står for døren, er det fortsat vigtigt at beskytte mennesker og dyr mod influenza. For dig, der arbejder med grise, er det vigtigt at vide, at influenzavirus, der rammer mennesker, også kan ramme grise. Derfor er det vigtigt, at alle med daglig gang i stalden tager sine forholdsregler ved at følge to helt generelle råd for at beskytte grisene mod smitte fra mennesker.

  1. Alle, der kommer i grisebesætninger, bør vaccineres forebyggende mod influenza.
  2. Personer med influenzasymptomer bør undgå stalden, så længe de udviser symptomer på influenza.

Så jo før du bliver vaccineret, jo bedre. Du skal være opmærksom på, at en vaccination mod influenza kun beskytter dig for et år ad gangen. Derfor bør du gentage en vaccination én gang årligt i perioden fra oktober til udgangen af året ifølge Statens Serum Institut.

Vær også opmærksom på, at en influenzavaccination ikke er 100 % beskyttende, så selvom du er vaccineret, kan du altså godt få influenza. 
Så husk at, både vaccinerede personer og personer, der ikke kan vaccineres, skal være opmærksomme på, om de udvikler influenzasymptomer, og undgå at komme i stalden, hvis de har symptomer på influenza.

Vaccination mod influenza

Hvis du ikke er vaccineret mod influenza og ønsker at få vaccinen, kan du henvende dig til din egen læge, et apotek eller et vaccinationsfirma og betale for at blive vaccineret.