21. april 2022

Podcast: Kan energitilskud til pattegrise hæve overlevelsen?

For at få mere liv i de mindste fødte pattegrise er der nogen, der tildeler grisene sukker- eller energiholdige produkter. Men kan grisene fordøje produkterne, og hvilke alternativer er der for at få mere liv i de svagtfødte grise? Det stiller SEGES Innovation skarpt på i en ny podcast.

Produkter som Redbull, cola, glukosesirup, modermælkserstatninger og kommercielle produkter lavet på komælk er kendt som energitilskud, der gives til de svagtfødte pattegrise for at hjælpe dem på vej. Energien i produkterne er nemlig ofte baseret på sukker eller fedt, som menes at kunne hjælpe de små pattegrise på vej.

Men flere danske forsøg samt internationale publikationer har vist, at produkterne med energitilskud har sparsom effekt. Det nyeste forsøg fra SEGES Innovation viser også, at flere grise ikke overlevede, da de blev tildelt en sukkeropløsning 6 timer efter at faringen var overstået.

Ingen effekt ved energitildeling

”Overordnede har de her forsøg vist minimale effekter, når man tildeler energi til grisene. I forsøgene er der dog også tildelt en meget lille mængde energi, som langt fra dækker behovet, de har på daglig basis,” fortæller Trine Friis Pedersen, konsulent i SEGES Innovation, i podcasten og fortsætter:

”Og så er tilskuddene også givet ved f.eks. kuldudjævning, hvor grisene er flere timer gamle. Her vil det være for sent at gøre noget for de svage grise. Hvis man skal gøre noget, skal man være opmærksom på, hvornår man gør det, hvor meget man giver, hvor mange gange det bliver givet.”

Stiller pattegrisene fysiologisk dårligt

Den allerførste tid, efter pattegrisene er født, er der behov for én slags væske – nemlig råmælk fra soen. Senere hen er det almindeligt mælk fra soen, der er nødvendig. Professor ved Københavns Universitet Thomas Thymann forsker i pattegrisens fysiologi og mener, at det er svært at erstatte råmælken fra soen.

”Hvis der er en gruppe af svagtfødte grise, som ikke er i stand til hverken at indtage råmælk eller den senere almindelige somælk, skal vi lave nogle råmælks- og somælkserstatninger, som kan korrigere tilstanden for dem. Det er måske der, man kommer til at gå galt i byen med nogle af de kommercielle produkter, da de ikke indeholder de ting, som en nyfødt gris eller en dag gammel gris har brug for,” fortæller han.

Handler ikke om energi alene

Ifølge Thomas Thymann handler det ikke kun om at tildele energi i form af sukker til grisen, men også om protein og fedt. 

”Det hjælper ikke at give en høj koncentration af en sukkerholdig opløsning. Det kan faktisk gøre det hele værre. Vi har lavet nogle studier for nylig, hvor vi har undersøgt effekten af at give sukker. Hvis man giver dextrose, som er en form for glukoseblanding, stiger blodsukkeret meget markant. Det er selvfølgelig gavnligt, hvis man har haft for lavt blodsukker,” siger Thomas Thymann og forsætter:

”Men hvis man ikke har for lavt blodsukker, kan man komme til at gøre ondt værre. Immuncellerne har nemlig ikke godt af sukkeret, da de bliver dårligere i stand til at bekæmpe infektioner. For højt blodsukker er derfor med til at forværre i stedet for at forbedre.”

Vil du høre mere om, hvordan du kan forbedre vilkårene for de svagtfødte grise, så lyt til podcasten: