25. maj 2022

Sag om afbrænding af grise: Stadig ulovligt

En griseproducent vandt en sag i Landsretten, hvor Fødevarestyrelsen havde politianmeldt ham for at afbrænde døde grise. Men afbrænder man grise, vil man stadig blive politianmeldt, siger kontorchef fra FVST.

Fødevarestyrelsen havde politianmeldt en griseproducent for at afbrænde selvdøde grise i eget halmfyr. Anmeldelsen blev givet i forlængelse af, at der igennem længere tid ikke var indleveret døde grise til DAKA. Ved kontrolbesøg fandt Fødevarestyrelsen rester af knogler og ben fra grise i halmfyret.

Producenten accepterede ikke politianmeldelsen, og sagen gik i byretten. Anklagemyndigheden og dermed Fødevarestyrelsen tabte sagen, fordi der var mangler i anklageskriftet i forhold til de afgørende paragraffer i biproduktforordningen, der er de gældende regler for bortskaffelse af døde dyr. Derfor ankede Fødevarestyrelsen også dommen, og anklagemyndigheden ændrede anklageskriftet, således at det blev udvidet med påstand om, at et anlæg til bortskaffelse af døde dyr også skal være godkendt af Fødevarestyrelsen. 

Producenten protesterede over denne udvidelse af anklageskriftet, og det gav Landsretten ham medhold i. Landsretten vurderede derfor alene sagen på baggrund af den oprindelige anklage, og afgørelsen blev den samme.

Fejl i henvisning til paragraffer

- Vi tabte sagen og vi tager dommen til efterretning. Men vi tabte sagen, fordi der fra start var sket en fejl i henvisningen til, hvilke paragraffer, der skulle bruges. Det er vi selvfølgelig ærgerlige over, men det ændrer ikke noget. Det er stadig ulovligt at brænde døde husdyr af derhjemme, medmindre man har et anlæg, der er godkendt af Fødevarestyrelsen, siger Camilla Brasch Andersen, kontorchef i dyresundhed i Fødevarestyrelsen, til LandbrugsAvisen.

I praksis er det kun DAKA, der har tilladelse til at afbrænde døde dyr, da afbrændingen sker i en temperatur op til 1100 grader, der dræber al virus.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.