1. december 2022

For lave salmonellaværdier bliver ændret

Salmonellaværdierne af kødsaftprøver analyseret fra 14. september 2022 til og med 23. november 2022 har været for lave på grund af variation i det analysekit, der anvendes. Alle resultater af kødsaftprøver fra den pågældende periode vil blive korrigeret, og de korrekte værdier vil blive overført til salmonelladatabasen. Rettelser vil blive foretaget ved en kørsel torsdag den 1. december 2022.

Slagtegrisebesætninger overvåges for forekomst af Salmonella ved undersøgelse af kødsaftprøver, der udtages på slagteriet. Alle prøver undersøges på samme laboratorium, og det har desværre vist sig, at salmonellaværdierne af kødsaftprøver analyseret fra 14. september 2022 til og med 23. november 2022 har været for lave på grund af variation i det analysekit, der anvendes. Der bliver indført en kontrol-procedure for at undgå en sådan afvigelse fremover. For nogle besætninger betyder det, at salmonellaindekset er for lavt, da nogle af de prøver, der reelt var positive på grund af fejlen, er blevet dømt negative.

Nedenstående tiltag er aftalt mellem myndigheder og branche:

  • Det er ved hjælp af en række udvidede beregninger blevet fastslået, hvor meget salmonellaværdierne har ligget for lavt, og det er beregnet, at der skal lægges 5 til salmonellaværdierne. Således vil en prøve, der har salmonellaværdien 6, blive korrigeret til værdien 11, det vil sige, at den kommer over 10, som er grænsen for, at en prøve dømmes positiv.
  • Alle resultater af kødsaftprøver analyseret fra 14. september 2022 til 23. november 2022 vil blive korrigeret, og de korrekte værdier vil blive overført til salmonelladatabasen. Disse rettelser vil blive foretaget ved en kørsel torsdag den 1. december 2022. De nye og korrekte resultater er tilgængelige i løbet af den 2. december 2022.
  • De beregnede slagtesvineindeks for oktober og november måneder bliver ikke beregnet på ny, ligesom besætningernes niveauer heller ikke ændres bagudrettet.

Vi beklager de gener, det har medført.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål, kan du rette dem  til Landbrug & Fødevarer:

Vibeke Møgelmose på vim@lf.dk eller telefon 22798037
Jan Dahl på jd@lf.dk eller telefon 24635877

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.