14. december 2022

Ny datakilde til Grundlaget for den beregnede smågrisenotering

I forbindelse med opdateringen af Grundlaget for den beregnede smågrisenotering er det af udvalget for Den beregnede Smågrisenotering blevet besluttet at ændre datagrundlaget for foder- og energipriser. Det nye grundlag skal give mindre udsving i priserne fra måned til måned.

Data opgjort på månedsniveau

Udvalget for Den beregnede Smågrisenotering har vedtaget, at grundlaget for den beregnede smågrisenotering nu ændres.

Det nye datagrundlag bygger på griseproducenternes kasseposteringer fra Ø90, som bliver opgjort op månedsniveau. Det er forudsat, at data kommer fra virksomheder med minimum 200 årssøer eller 5.000 producerede slagtegrise. Data indgår kun for de virksomheder, der har givet tilsagn til, at deres data må benyttes til statistik.

Det har været meget vigtigt for udvalget at finde en datakilde, som giver en bedre sikkerhed for prisudviklingen samt medfører mindre udsving fra måned til måned ved at anvende aktuelle priser.

Det er ydermere blevet analyseret, hvor stor forskel der er i foderpriserne mellem færdigfoder og hjemmeblandet foder. Færdigfoder og hjemmeblandet foder vægter hver med 50 pct. af foderprisen. Foderpriserne opdateres fortsat én gang om måneden i den beregnede smågrisenotering. 

Energipriser: Samme grundlag som foderpriser

Energipriserne ændres fra én årlig opdatering til at blive opdateret én gang om måneden sammen med foderpriserne. Datagrundlaget for energipriserne er det samme som for foderpriserne, altså griseproducenternes kasseposteringer fra Ø90. 

Tidligere opgørelse

Foderpriserne har indtil nu været sammensat af kontraktpriser og markedspriser, som har vægtet 50 pct. hver af foderomkostningerne. Kontraktpriser er blevet indhentet i august og januar, og evt. maj med store udsving i priserne, fra foderstoffirmaer fordelt over hele landet. Herudover blev der indhentet råvarepriser til beregning af en gennemsnitlig markedspris, som blev opdateret en gang om måneden i den beregnede smågrisenotering.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.