19. december 2022

Driftsleder Rasmus: Stor værdi af online kurser til medarbejdere

Hos Varde Midtgaard bliver nye medarbejdere ikke kun oplært af de rutinerede kræfter i farestalden – online kurser supplerer oplæringen og fjerner misforståelser mellem driftsleder og ansatte.

Der bliver talt dansk, engelsk, ukrainsk og rumænsk i farestalden på Varde Midtgaard – og det går faktisk rigtig godt med forståelsen af hinanden. Og efter driftsleder Rasmus Sørensen er begyndt at lade de ansatte gennemføre online kurser fra SEGES Innovation på deres eget sprog, går det endnu bedre. 

”De både ser og hører det på deres sprog, hvad det er, vi mener. Så ja, jeg mener, vi får rigtig godt udbytte af det. Vi bruger tiden på at lære dem op, og så bruger vi videoerne til at få dem til at forstå de små detaljer,” siger Rasmus Sørensen og fortsætter:

”Det her materiale, er jeg vild med. Det er virkelig godt. Dem der har lavet det, de har vidst, hvad de har lavet.”

Hos Varde Midtgaard har både nye og rutinerede medarbejdere gennemført online kurserne. Selvom man er rutineret, så er der også noget at komme efter i kurserne

I december 2022 bliver kursusrækken udvidet med kurser om kuldudjævning og ammesøer, jerntildeling, halekupering, tandslibning og vask af stalde.

Fjerner misforståelser

Kan det virkelig passe, at en so må have en temperatur på 39,5 grader? Det er én af de detaljer, som Rasmus Sørensen har oplevet, at de nyansatte på bedriften har fået øjnene op for ved at gennemføre kurset på computeren.

”Når vi har haft dem gennem stalden en uges tid eller fjorten dage, så gennemgår vi kurserne. Så kan der komme sådan en aha-oplevelse. ’Det var måske det, han mente’. Og det er netop det, der er så vigtigt ved det her kursus,” siger Rasmus Sørensen. 

”Ofte siger de ja på engelsk, og så tror vi begge to, at det kører rigtig godt. Ved at de får det gentaget på deres modersmål, så er der ting, som går op for dem.”

Varde Midtgaard har sin smågriseproduktion fordelt på tre ejendomme med i alt 2.730 søer

Medarbejdere er også glade for kurset

Både nye og rutinerede ansatte hos Varde Midtgaard har gennemført online kurser, og de oplever værdi på hver sin måde.

Vitalina Zhyhai er ansvarlig for farestalden og rutineret i arbejdet, men alligevel har hun lært nyt.

”Videoerne viser folk, hvordan tingene skal gøres på den rigtige måde. Da jeg så videoerne tænkte jeg ’okay, måske der er noget, jeg har glemt og skal have genopfrisket’. Og det er rigtig godt,” fortæller Vitalina Zhyhai, der kommer fra Ukraine.

Nyansatte Hutupasu Gheorghe fra Rumænien fortæller:

”Jeg har aldrig før været ansat i en griseproduktion, det her er første gang. Videoerne har hjulpet mig til at lære og forbedre mine kompetencer. Jeg ser, hvordan og hvorfor vi gør, som vi gør. Og hvordan man gør det korrekt.”

Find kursus til din medarbejder

Hvilket kursus, der er relevant for netop din medarbejder, afhænger af, hvad han eller hun arbejder med til daglig. Det vil altså være dig som driftsleder eller ejer, der skal udvælge det eller de relevante kurser.

Hvert kursus tager cirka 20-30 minutter at gennemføre. De er gratis at deltage i, det kræver blot et individuelt AgroID for den pågældende medarbejder.

Online kurserne omfatter:

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.