1. februar 2023

Forrummet: Det første  indtryk fortæller det hele

Et rent og velindrettet forrum fortæller, at der er styr på tingene. Styr på hygiejnen og styr på smittebeskyttelse. Det er vigtige signaler at sende til dine medarbejdere og besøgende.

Forrummet skal sikre, at personer ikke slæber smitte med ind i besætningen. Ved at skifte tøj og fodtøj samt vaske hænder og evt. tage et bad, sikres besætningen bedst muligt. 

Det er endvidere et lovkrav, at al personadgang til og fra besætningen skal foregå via et forrum. Forrummet skal være udstyret med faciliteter til bad, håndvask, hånddesinfektion, tøjskift og skift af eller vask og desinfektion af fodtøj. 

Der bør kun være én indgang til besætningen – og det er forrummet. Husk at låse døren, sæt et skilt med kontaktoplysninger op og brug forrummet rigtigt. 

Der skal være kontrol med, hvem der kommer ind i besætningen, og dette gøres bedst med en besøgsliste, som alle udfylder. 

Indretning af forrum

Forrummet bør være opdelt i to zoner – en ren zone (besætningsområdet) og en uren zone (omgivelserne). I den urene zone kan personer hænge deres eget tøj og stille fodtøj. I overgangen mellem ren og uren zone vaskes og desinficeres hænderne. Aftørring af hænder skal være med papir- eller engangshåndklæder fremfor et håndklæde. 

Husk at vaske hænderne grundigt i varmt vand og med sæbe hver gang, dutræder ind i besætningen. Hvis mobilen tages med ind i besætningen, skal den også være ren og desinficeret eller lægges i en lukket plastikpose. 

I ren zone omklædes der til rent staldtøj og fodtøj. Beskidt staldtøj skal forblive i besætningsområdet og bør adskilles fra rent arbejdstøj. Det beskidte arbejdstøj bør vaskes hyppigt.

  • Enkelt med tydelig opdeling af ren og uren zone. Billede: SEGES Innovation.
  • Gode badeforhold er vigtige, da alle, der forlader besætningen skal tage bad. Billede: SEGES Innovation.
  • Nyrengjort toilet. En turnusordning i besætningen vil sikre, at alle bidrager til oprydning og rengøring. Billede: SEGES Innovation.

Forrummet skal være attraktivt

Hold forrummet rent og indbydende – både af hensyn til hygiejnen, men også fordi det motiverer til at holde rent og bruge det korrekt. Hav varme på, så personalet har lyst til at skifte tøj og vaske hænder. Lad ikke forrummet blive en lagerplads eller opbevaringsrum, det skal altid fremstå attraktivt og nemt at rengøre. 

Arbejdstøjet skal være brugbart, i passende størrelser, uden store huller og lynlåsen skal virke. Hav også ekstra tøj til besøgende.

Hvorfor er hygiejne vigtigt?

For at opretholde besætningens sundhedsstatus og undgå, at grisene smittes fra andre besætninger, er det vigtigt, at personale og besøgende ikke slæber smitte ind i besætningen. Dette sikres ved at overholde karantænetid fra andre besætninger, men også ved at have en høj hygiejne i forrummet. Omvendt er det også vigtigt, at personer, der forlader besætningen, ikke tager smitte med resistente bakterier med ud i samfundet. Alle besætninger skal derfor have etableret bad i forrummet, så alle medarbejdere kan gå i bad ved arbejdstids ophør.

Smitte kan også komme ind andre steder

Det er ikke kun via forrummet og mennesker, at smitte kan komme ind i besætningen. Fokus skal også rettes mod indkøb og udlevering af grise; ligesom levering af foder kan være en risiko. 

Sæt derfor smittebeskyttelse på dagsordenen, når der er møde med medarbejderne, så alle forstår vigtigheden og hjælper hinanden med at ”være det gode eksempel”. Faste rutiner og arbejdsbeskrivelser vil gøre det nemt i hverdagen, og når der kommer nye medarbejdere.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.