14. august 2023

Verdensklasse genetik for økologiske griseproducenter

DanBred har forbedret det økologiske avlsindeks og sikrer således, at de økologiske griseproducenter fortsat får fuldt udbytte af DanBreds genetik. De konventionelle og økologiske produktionsrammer er forskellige, derfor er det også naturligt med et avlsindeks, som tager højde for de økologiske forhold og dermed sikrer de bedste dyr i sidste ende.

Økologiske griseproducenter skal naturligvis også have glæde af den avlsfremgang, som DanBreds avlsprogram har skabt igennem årtier. DanBreds økologiske avlsindeks giver de danske griseproducenter mulighed for at vælge KS-orner og polte via hjemmeavl med Kernestyring®, der kan præstere i et økologisk system. 

”For økologerne er det vigtigt at kunne have en avlsfremgang, der også tager højde for de forhold, som grisene har i en økologisk produktion. Det er derfor vigtigt, at vægtningen i det økologiske indeks, afspejler dette, hvor f.eks. kuldstørrelse, har en stor betydning,” siger Heidi Mai-Lis Andersen, Chefkonsulent hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Det økologiske indeks er udviklet i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer og Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Allerede i 2015 blev det muligt at vælge DanBred Landrace- og DanBred Yorkshire-orner ud fra et avlsindeks målrettet økologisk produktion. 

Egenskaber vægtes anderledes i økologisk produktion

I forbindelse med opdateringen af det konventionelle indeks blev egenskaberne i det økologiske indeks også genberegnet. 

Egenskaberne er de samme som i det konventionelle indeks, men vægtningen er en smule anderledes i det økologiske indeks. Det betyder bl.a., at kuldstørrelse er vægtet lavere i det økologiske indeks end i det konventionelle. 

”Vi kan i vores system se, at økologiske besætninger, som kontinuerligt bruger det økologiske avlsindeks, vil få omkring én pattegris mindre født pr. kuld i gennemsnit. Samtidig vægtes pattegriseoverlevelse højt i det økologiske indeks, hvilket vil betyde, at flere pattegrise overlever og fravænnes,” siger Tage Ostersen, afdelingsleder, Avl & Genetik i Landbrug & Fødevarer. 

Glæde af avlsfremgangen

Værdien af pattegriseoverlevelse er høj, uanset om vi taler økologisk eller konventionel griseproduktion. Med DanBreds opdaterede avlsindeks får økologiske griseproducenter også mere robuste pattegrise og højere overlevelse.

”Selvom det er muligt for økologiske producenter at vælge genetik, målrettet økologisk produktion, vil de stadigvæk drage fordel af den avlsfremgang, der opnås for de øvrige egenskaber i det konventionelle avlsmål, som suveræn fodereffektivitet, god kødprocent og højere pattegriseoverlevelse,” forklarer Tage Ostersen.

Management spiller dog en vigtig rolle, hvis man vil have mest muligt ud af sin produktion, uanset om man er økologisk eller konventionel producent. 

Kernestyring® til økologisk griseproduktion

Udover det nye indeks målrettet økologiske producenter tilbyder DanBred også KerneStyring® til økologisk griseproduktion.

Ved at bruge KerneStyring® sammen med det økologiske indeks, vil du kunne sikre dig, at dine søer har det bedst mulige økologiske indeksniveau. KerneStyring® henter data fra Databanken og fortæller dig, hvilke af dine produktionssøer, der har højest indeks. Derved kan du sikre dig det avlsmæssigt bedst mulige niveau i dit sohold.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.