26. oktober 2023

Vinder Årets særlige indsats for at redde bornholmske arbejdspladser

En plan, som holdt hånden under bornholmske slagteriarbejdere i en periode med færre slagtninger. Det udløser prisen Årets særlige indsats til tre bornholmske griseproducenter. Kåringen fandt sted på Grisekongres 2023 i denne uge.

Sanering for sygdommen PRRS blandt bornholmske griseproducenter betød færre grise til Danish Crown i Rønne for en periode – og dermed også en række lukkedage og nedgang i slagteriets indtjening. Det kunne koste arbejdspladser – medmindre der blev gjort en særlig indsats. Og den indsats kom fra de tre bornholmske griseproducenter Peter Brandt Kofoed, Preben Bjerregaard og Jesper Lund Kofoed – alle desuden medlemmer af Danish Crowns repræsentantskab på Bornholm. 

De tre satte sig ned og lagde en plan, som skulle afværge fyringer på slagteriet. Planen indebar, at de bornholmske griseproducenter indbetalte et beløb pr. gris til at dække omkostningerne i forbindelse med lukkedagene. Planen blev præsenteret for – og godkendt – af øens øvrige griseproducenter.  

Tirsdag udløser deres præstation dansk griseproduktions pris Årets særlige indsats ved Grisekongres 2023 i MCH Herning kongrescenter.

Se videoen med indstillingerne og vinderne af Årets særlige indsats.

Indstillet til prisen af slagteriarbejdere og Bornholms Landbrug & Fødevarer

Det er medarbejderne ved Danish Crown, Rønne og Bornholms Landbrug & Fødevarer, som har indstillet de tre producenter til prisen.

”Vi har indstillet de tre, fordi de har lavet et fantastisk stykke arbejde og præsenteret det for os andre griseproducenter, om at det kunne være en farbar vej at gå – og det var vi enige om,” fortæller Lennart West, griseproducent og næstformand for bestyrelsen i Bornholms Landbrug & Fødevarer.

Han suppleres af Thomas L.W. Hansen, tillidsrepræsentant ved Danish Crown, Rønne:

”Producenterne vælger at gå ind og dække en del af vores løn ved lukkedagene hen over foråret og sommeren. Det er vi glade for, og derfor har vi indstillet dem til denne her pris,” forklarer han. 

I den skriftlige indstilling til juryen hedder det yderligere:

Vi som medarbejdere er utrolig glade og stolte over, at vores ejere tager ansvar for at bibeholde en høj beskæftigelse på slagteriet, som er med til, at vi som medarbejdere har stor tro på fremtiden for slagtegriseproduktion på Bornholm. Stor respekt fra de Bornholmske slagterimedarbejdere.

Med prisen følger 10.000 kr.