11. januar 2024

Erik Larsen om dyrevelfærdspakke: Fornuftig buket, men vi skal passe på tornene

Fødevareminister Jacob Jensen fremlagde regeringens udspil til en dyrevelfærdspakke onsdag, som indeholder en række initiativer til at styrke dyrevelfærden for danske grise.

Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris kvitterer for regerings dyrevelfærdspakke, som han kalder gennemarbejdet. Men han advarer samtidig mod, at nogle tiltag kan være alvorlige torne for sektoren.

”Først og fremmest vil jeg gerne kvittere for, at ministeren er gået seriøst og professionelt til den her opgave. Resultatet er en fornuftig buket af forslag, som jeg tror på kan have en reel effekt på dyrevelfærden for danske grise, hvis det bliver implementeret ordentligt. Når det så er sagt, er der også nogle alvorlige torne, som vi skal passe på,” siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris. 

Flere dele er med i Visionen

Dyrevelfærdspakken indeholder flere tiltag, der også er en del af Vision for fremtidens griseproduktion, der blev fremlagt af en samlet sektor i september 2022. Det gælder blandt andet løsdrift i farestierne, en omfordelingsmekanisme for hele haler og styrket uddannelsesniveau i sektoren. Erik Larsen glæder sig over, at ministeren har lyttet til sektorens konstruktive forslag, men påpeger samtidig, at balancen hurtigt kan tippe og ændre hele billedet. 

”Det glæder mig, at ministeren har lyttet til de konstruktive forslag, vi som sektor har meldt ind. Men selvom vi som sektor tydeligt har sagt, at fremtiden for danske grise er løsdrift, er det helt afgørende, at vi får en lang overgangsordning 25-30 år, for ellers bliver resultatet ikke, at flere danske søer går i løsdrift, men at flere danske søer flytter adresse til andre EU-lande. Hvis det sker, har vi ikke opnået en bedre dyrevelfærd, men kun forringet vilkårene for danske landmænd,” siger Erik Larsen. 

”Afgifterne er allerede løbet løbsk”

Forslaget til en dyrevelfærdspakke indeholder også et øget kontroltryk, dog med den ændring at en sanktion ikke længere skal medføre dobbelt opfølgende besøg. Erik Larsen advarer imod at pålægge erhvervet flere kontroller og ikke mindst kontrolafgifter - afgifterne er allerede løbet løbsk, påpeger formanden. 

”Det seneste år er udgifterne til kontrolbesøg løbet fuldstændig løbsk. I juni sidste år hævede Fødevarestyrelsen kontrolafgifterne og udsendte en ekstraregning til landbruget på 22,5 millioner kroner, i december gjorde hævede de afgifterne igen med en ekstraregning på 51 millioner kroner. Smertegrænsen er nået. Jeg noterer mig, at intentionen er, at det nye forslag skal være omkostningsneutralt. Men de stigninger, vi har set, vil det være mere passende, at ministeren fremlagde et forslag, der skulle reducere omkostningerne,” slutter Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.