7. marts 2024

Vaskerobotten skal også overholde besøgsreglerne

God smittebeskyttelse er altafgørende for at undgå introduktion af sygdomme i grisebesætninger. En spørgeskemaundersøgelse, som SEGES Innovation har foretaget, viser at der deles redskaber mellem bedrifter, hvor der ikke er samdrift.

Den massive PRRS-indsats over hele landet er i fuld gang. Vi er på vej mod det fælles mål, at flere danske grisebesætninger bliver frie for PRRS. Fokus på smittebeskyttelse er en grundpille i den danske griseproduktion.

Det er ikke raketvidenskab, at god smittebeskyttelse er altafgørende for at undgå introduktion af sygdomme i grisebesætninger. Alligevel deler flere griseproducenter og medarbejdere redskaber med andre producenter, altså mellem grisebesætninger, hvor der ikke er samdrift. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som SEGES Innovation har foretaget blandt 373 ejere af grisebesætninger.

Spørgeskemaet omhandlede spørgsmål om besøgende, personale, udstyr samt til- og fraflytning af grise på CHR-nummeret. Formålet med spørgeskemaundersøgelsen var at få et overblik over risikoen for indirekte smitte og smitteforebyggende tiltag i danske grisebesætninger, og vurdere omfanget af forskellige smitteveje for PRRS. 

Hvor mange besætninger arbejder du i?

Undersøgelsen viste, at 10 % af besætningsejerne svarede, at deres besætning deler personale med andre CHR-numre, der ikke er en del af samme samdrift. Disse personer arbejder på op til 5 andre besætninger. 

Når SPF-besætninger deler personale med andre CHR-numre, er det vigtigt, at personalet overholder besøgsrækkefølgen, så de kun går til besætninger med samme sundhedsstatus den samme dag, eller de kun går fra højere til lavere sundhedsstatus. Hvis man har haft kontakt med grise af lavere sundhedsstatus, så skal man overholde karantænetidskravet på mindst 12 timer. Derudover skal reglerne for brug af forrum, tøj- og støvleskift samt afvaskning af hænder altid overholdes.

Vaskerobotten kommer på besøg flere steder

To procent af besætningsejerne deler redskaber med andre besætninger, der ikke er en del af samme samdrift. Det var i alle tilfælde en vaskerobot, som blev delt.

En vaskerobot, som bliver flyttet mellem besætninger, er en smittespreder, hvis ikke den bliver håndteret korrekt. Alt udstyr, der bruges i flere besætninger, kan overføre smitte fra grise i en besætning til smittefri grise i en anden besætning, hvis det ikke bliver gjort ordentligt rent og desinficeret. Efter desinfektion bør udstyret fortsat have 12 timers karantæne, før udstyret flyttes ind i en ny besætning.

Husk altid at følge retningslinjerne for smittebeskyttelse og karantænetider, så vi fortsat beskytter grisene mod smitte med PRRS og de øvrige SPF-sygdomme.

Gratis onlinekursus: Smittebeskyttelse

Har I nye medarbejdere, eller er der brug for at genopfriske, hvordan man undgår at føre smitte ind og ud af besætningen? Så kan I tage et online kursus om smittebeskyttelse på dansk, engelsk, rumænsk og ukrainsk.
Gå til kursus om smittebeskyttelse

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.