13. marts 2024

Ny funktion i PRRS-kortet - overlevelse

Nu kan du som rådgiver eller dyrlæge se, hvor stor sandsynligheden er for, om en besætning i fremtiden kan holde sig fri for PRRS.

Vil du kunne spå om fremtiden for de bedrifter, som du skal rådgive? Frygt ej. For nu har epidemiologer, dyrlæger og IT-eksperter udviklet et værktøj, der giver dyrlæger og andre rådgivere adgang til et nyt værktøj i PRRS-kortet, som ligger på landmand.dk. Med det nye værktøj er det muligt at beregne risikoen for smitte med PRRS.

”Ud fra nabobesætningernes beliggenhed, størrelse, afstand, retning og besætningens egen størrelse kan man via en model udregne, hvor sandsynligt det vil være, at ens besætning forbliver fri for PRRS,” forklarer Bjørn Lorenzen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Naboer indenfor 5 km

Modellen beregner besætningens risiko for luftbåret smitte ud fra beliggenheden, størrelsen af besætningen og naboer indenfor en afstand af 5 km. Estimaterne i modellen er forbundet med en vis usikkerhed, hvilket er normalt for sådanne modeller. Andre smitteveje end den luftbårne nabosmitte, for eksempel indkøb, er ikke med i beregningen. Det er derfor vigtigt at vurdere helheden og diskutere generelle smitteforebyggende foranstaltninger med sin dyrlæge.

”I de nye funktioner i kortet er det også muligt at lave en simulering, hvor risikoen fra visse nabobesætninger elimineres, så de regneteknisk ikke udgør en smitterisiko. Netop det er et vigtigt redskab, når man skal sanere, hvor man koordinerer med naboen,” siger Bjørn Lorenzen.

Det kan du som ejer gøre

Der er tre grundlæggende ting, man som ejer kan gøre for at holde sin besætning fri for PRRS:

  1. Køb grise ind fra en PRRS-negativ besætning (og sæt i karantæne, hvis det er polte).
  2. Sørg for at have en smittesikret udlevering af grise, hvad enten det er grise til levebrug eller til slagtning.
  3. Sørg for ordentlige omklædningsfaciliteter for gæster.

Sådan får du adgang

Er du dyrlæge eller anden griserådgiver, har du automatisk adgang til de nye funktioner i PRRS-kortet, når du logger ind på landmand.dk via dit AgroID.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.