12. august 2024

DanBred-grise er i topeliten

I 2023 har grise med DanBred-genetik endnu engang hævet standarden for produktivitet – med en avlsfremgang, der bidrager til både dyrevelfærd og bundlinje. Det viser Resultater for DanBred grise 2024 fra Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

Generation efter generation har DanBred selekteret de bedste gener til videre avl med det formål at sikre griseproducenterne den højeste fortjeneste. Rapporten ”Resultater for DanBred grise 2024” viser, hvordan DanBreds kontinuerlige avlsfremgang ses i både produktionsbesætninger og i avlskernen, der er betegnelsen for avls- og opformeringsbesætningerne.

”Resultaterne fra produktionsbesætningerne med DanBred-genetik viser en forbedret pattegriseoverlevelse på 1 procentpoint fra 2022 til 2023. Og det stopper ikke her. Vi forventer, at effekten af avlsfremgangen vil slå yderligere igennem i produktionsbesætningerne de kommende år”, lyder det fra Christian Fink Hansen, sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

Baggrunden for publikationen

Resultater for DanBred grise 2024 er en samlet publikation, der viser resultater fra produktionsbesætninger med DanBred-genetik, den realiserede avlsfremgang de seneste to år i avlskernen samt en prognose for den forventede avlsfremgang i avlskernen. 

”Resultater for DanBred grise 2024 er et tydeligt bevis for DanBred avlssystemets ønske om at være et gennemsigtigt og datadrevet avlsselskab. Dermed har DanBred hævet niveauet for åbenhed, og det er jeg stolt af,” fortæller Christian Fink Hansen.

Højere overlevelse og produktivitet i produktionsbesætningerne

Sobesætninger med DanBred-genetik havde et rekordhøjt gennemsnit på 35,3 fravænnede grise pr. årsso i 2023. Dette er det højeste offentliggjorte gennemsnit for noget griseavlsselskab i verden.

Fra 2022 til 2023 blev der i gennemsnit fravænnet én ekstra gris pr. årsso. Det skyldes primært den øgede pattegriseoverlevelse på 1 procentpoint og 0,2 flere levendefødte pr. kuld. Historisk set har antallet af fravænnede grise pr. årsso aldrig været højere. I fravænnede grise pr. årsso var der 0,6 flere grise i produktionsbesætninger, der anvendte DanBred-genetik sammenlignet med Landsgennemsnittet for produktivitet i 2023, der omfatter et gennemsnit for alle grisebesætninger i Danmark.

Selv med de seneste års øgede fokus på robusthed og overlevelse har DanBred-grisene stadig forbedret slagtegriseegenskaberne. Blandt andet har DanBred slagtegrisebesætninger oplevet en stigning i daglig tilvækst på 13 g om dagen i 2023 sammenlignet med 2022. 

Avlsfremgang med fokus på overlevelse

DanBred har de seneste år haft et markant stort avlsmæssigt fokus på overlevelse – og det kan ses på avlsfremgangen i avlskernen. 

De sidste to år har pattegriseoverlevelse været den langt vigtigste egenskab i avlskernen, hvilket har ledt til en årlig avlsfremgang for pattegriseoverlevelse på 4,1 procentpoint – som løbende vil slå igennem ude på staldgangen i DanBred produktionsbesætninger. Halvdelen af avlsfremgangen på 4,1% for pattegriseoverleve, som kommer fra DanBred Duroc, vil slå igennem nu i produktionsbesætningerne, mens resten vil slå igennem i takt med at søerne udskiftes i besætningerne. 

”De kommende år forventer vi en betydelig avlsfremgang for so-overlevelse og pattegriseoverlevelse, samtidig med at der vil være fremskridt for de andre vigtige egenskaber i avlsmålet”, forklarer Tage Ostersen, afdelingsleder i Avl & Genetik, Landbrug & Fødevarer.

”Jeg er tilfreds med, at so-overlevelse, som blev implementeret i marts 2024, nu er den vigtigste egenskab i avlsmålet for Landrace og Yorkshire. Når det slår igennem hos producenterne, vil det blive en game-changer,” tilføjer Christian Fink Hansen.

Faktaboks: Avl & Genetik

Afdelingen Avl & Genetik i Landbrug & Fødevarer står bag driften af DanBred avlssystemet og udviklingsarbejdet for DanBred avlsmålet.

Avlsmålet fastsættes for hver af de tre DanBred racer af sektorbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.