6. november 2024

Ulykken forandrede alt: Ejnar Thomsen advarer mod gyllegasulykker

For Ejnar Thomsen blev en rutineopgave med gylle til en livsomvæltende tragedie. Efter syv uger i koma vågnede han uden tale og hørelse samt lam fra livet og ned. I dag fortæller Ejnar sin historie for at minde kolleger om nødvendigheden af sikker gyllehåndtering – for én fejl kan ændre alt.

Den 8. marts 2019 startede som en helt almindelig arbejdsdag på Bakkegården ved Holstebro. Ejnar havde netop drukket morgenkaffe med kollegerne og gik derefter ud for at røre i gyllen. En opgave, han havde udført utallige gange. Men den dag tog en indånding af en giftig gyllegas hans hørelse, tale og førlighed. Syv uger senere vågnede han af koma. Til en verden helt stille. 

På årets Grisekongres 2024 var Ejnar på scenen for at dele sin historie i håbet om at forhindre andre i at lide samme skæbne. I videoen beskriver han sammen med sin kone, hvordan ulykken skete, hvordan hans liv i dag består af kommunikation gennem en iPad og viljestyrken til aldrig at give op. 

”Jeg håber, at det at jeg fortæller min historie, kan redde nogle fra at ende som mig. Bare én vil gøre mig glad.” fortæller Ejnar.

Ejnar Thomsen var udsat for en gyllegasulykke i 2019. Det her er hans og hans families historie om ulykken og tiden efter.

Lydløse samtaler, men ikke ordløse

Sammen med sin kone Inger, en ufravigelig stædighed og sin hjælper Klaus, finder Ejnar mening og livsglæde trods sin tilstand. Klaus er en enorm støtte og en vigtig del af Ejnars liv – en hjælper, der også er blevet en ven. Sammen tjekker de aktier, køber kvæg og deler små dagligdagsting, der giver glæde. En typisk dag består nu af køreture i UTV’en, at se fodboldkampe med favoritholdet FC Midtjylland og samtaler – lydløse, men ikke ordløse. 

Husk sikkerheden og en god forsikring

For både Ejnar og Inger er det vigtigt at minde andre om den usynlige fare, der truer i arbejdet med gylle og ikke mindst om vigtigheden af at være godt forsikret, hvis ulykken skulle ske. 

”Uheld undgår vi nok desværre ikke 100 procent. Derfor er det vigtigt at have en god forsikring – både erstatning og tabt arbejdsevne. Det er vigtigt, du selv kan bestemme, hvad du vil og ikke behøver at være 100 procent afhængig af det offentlige,” fortsætter Ejnar.  

Og sikkerheden. Lad nu være med at gå på kompromis med den, er Ejnars helt klare budskab, for det eneste, der så står tilbage, er fortrydelsen. 

”Man kan kun fortryde baglæns og leve forlæns… Jeg vil selvfølgelig gerne kunne have gjort det om,” slutter Ejnar. 

Følg Ejnars opfordring og sæt sikkerheden først. Planlæg arbejdet med gylle grundigt, instruér medarbejdere i brugen af værnemidler, lav en beredskabsplan, og vær’ omhyggelig med sikkerhedstjek.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.