Kære kolleger,
Måske vil det år, vi netop nu vinker farvel til, gå over i historien som det mest skelsættende og begivenhedsrige i Mands Minde. Men hvor længe siden var Mands Minde? Og sker der ikke hvert eneste år stort og småt, som sætter sig afgørende spor for vores erhverv? Jo, men vi vil vove at påstå, at 2024 hører til de år, som vi vil huske også om mange år. Vi behøver blot at nævne Grøn Trepart – så er tonen og temaet slået fast.
For vi trådte ærligt talt ind i 2024 med angst og bæven for den CO2-afgift, der hang over hovedet på landbruget. Andre dele af samfundet har i de foregående år fået kærligheden at føle, når det kommer til begrænsninger i udledningen af CO2 og andre ting, der har betydning for vores miljø og klima. Men det er trods alt nemmere at styre og afgiftsbelægge industrielle end biologiske processer. Og med mange af de politiske meldinger og ønsker til at brandbeskatte landbruget, som vi lyttede os til i optakten, var DET med en god portion nervøsitet, at vi tog hul på 2024.
Lad os prise os lykkelige for hele den stemning, der prægede optakten til det, der skulle vise sig at blive et stolt og fint samarbejde mellem regeringen og en række organisationer – herunder så forskellige af slagsen som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. Men nemt var det ikke! Nu vil vi ikke gennemgå hverken hele forløbet eller indholdet. Men det er grund til at konstatere, at aftalen om Grøn Trepart landede i forsommeren et sted, hvor folkestyret viste sig fra sin bedste side. Faktisk er det muligt for landmændene helt at undgå den forkætrede CO2-afgift, hvis man benytter det relevante og anerkendte klimavirkemidler på sin bedrift.
Man må sige, at Landbrug & Fødevarer – med formand Søren Søndergaard og hans team i spidsen – opnåede solide resultater i Grøn Trepart. Det var en proces, der i dén grad krævede kompromisser og hvor alle skulle strække sig til det yderste. Det fik alle parter et gensyn med, da aftalen skulle forhandles på plads i Folketinget i efteråret. Der blev givet og taget til det sidste – men vi kan trods alt se tilbage på et resultat, der bestemt er til at leve med og samtidig er politisk holdbart som følge af den brede forankring.
Men inden træerne vokser helt ind i himlen: Der vil være steder i Danmark, hvor den grønne trepart vil gøre ondt. Nemlig i de områder, hvor der er et særligt fokus på mindre udledning af kvælstof. Og en række af vores kolleger vil blive ekstra hårdt ramt af afgiften, fordi de ikke bor tilstrækkeligt tæt på et biogasanlæg.
2024 var kun lidt over en måned gammel, da det meget bredt flertal i Folketinget stod bag en ny aftale om en dyrevelfærdspakke. Det blev en ganske rummelig en af slagsen, da den omfattede alt fra produktionsdyr i landbruget til kæledyr hjemme i husstandene. Stor betydning får aftalen for os på flere måder – ikke mindst at vi nu kan indføre en såkaldt omfordelingsmodel, der sikrer kompensation til de producenter, der kan lave grise med hele haler. Ordningen blev i efteråret godkendt af EU. Det er et stort skridt for dyrevelfærden, at vi kan lægge kræfter og energi i at sikre millioner af grise med hele haler i årene, der kommer.
Uden for staldene mødte vores erhverv så sandelig udfordringer i 2024. Tag blot slagterisektoren. Antallet af slagtninger i Danmark er faldende. Vi måtte se endnu en lukning og vi har i årets løb døjet med lave noteringer. Nu har Danish Crown fået både ny direktion og bestyrelse. Vi må have en berettiget forventning om, at situationen hurtigt kommer på ret køl igen. Ikke mindst denne sektor skal have vores allerstørste ønske om et godt nytår!
Nytårsønskerne gælder ikke mindst også, når vi kigger ud på markederne i både Europa og resten af verden. Her kan vi også trænge til lidt mere medvind i grisestierne… Der sker store bevægelser i markederne som følge af krigen i Ukraine og andre politiske begivenheder. Rusland eksporterer stadig mere grisekød til Kina, der omvendt truer med straftold på vores kødeksport, fordi EU (og USA) barsler med told på kinesiske el-biler. Sådan er tingene filtret ind i hinanden. Det er en hverdag, der sætter sit præg på forholdene for dansk griseproduktion.
Herhjemme har vi nu igennem længere tid haft succes med indsatsen mod PRRS og med et stærkt samarbejde mellem myndighederne, producenter, transportører, vaskehaller ved grænsen og mange andre lykkedes det også i 2024 at holde ASF væk fra dansk territorium. Det er en indsats, som vi også i 2025 har fuldt fokus på.
Det har vi også på antibiotika-forbruget, som skal yderligere nedbringes. Her må vi sætte vores lid til, at Fødevarestyrelsen snarest kommer op i omdrejninger og leverer det, der skal til for at få missionen til at lykkes. Grisebranchen er klar til at levere – ligesom 2024 viste, at vi ”over-leverede” med 100 pct. på den frivillige aftale fra 2020 om ammoniak-reduktion. Og når er i afdelingen for rygklap til os selv: Der er mange positive tal og data at hæfte sig ved, når det handler om pattegris- og so-overlevelse i staldene.
Vi lever i en tid, hvor vores fokus på dyrevelfærd aldrig har været større. Det er en interesse, som den enkelte landmand deler med den opmærksomme offentlighed, pressen og fra den politiske kant. Det er helt fair, forståeligt og forventeligt. Alle tal og statistikker viser da også, at dyrevelfærden i grisestaldene generelt har det godt. Men tallene viser også, at der sker fejl i et omfang, som vi som branche må sætte ind over for.
2025 bliver derfor et år, hvor vi på forskellig vis må spænde musklerne endnu hårdere og have trynen i sporet for at leve op til de krav, som både vi selv og omverdenen stiller til os. Hele kontrolsystemet – og branchens eget DANISH-system – skal kigges efter i sømmene. Vi gør det rigtig godt. Men vi kan altid gøre det lidt bedre.
2025 bliver også et år, hvor der for første gang siden 2014 ikke skal stå ”Erik Larsen” over titlen som formand for Landbrug & Fødevarer/Sektor for Gris. Det bliver der lavet om på i begyndelsen af året. Fra os begge skal der lyde en stor og dybtfølt tak for det gode samarbejde i 2024 og for gode stunder i kollegialt samvær. Og ikke mindst for jeres bidrag til, at vi samlet set producerer verdens bedste fødevarer i Danmark.
Godt nytår til alle, der arbejder i dansk griseproduktion!
Med de venligste hilsener
Erik Larsen og HC Gæmelke