23. januar 2025

Podcast: Mund- og Klovesyge i nutiden og fortiden

I den nyeste podcast fra Griseproduktion kan du blive klogere på, hvordan mund- og klovesyge smitter, hvordan Danmark fik den til landet tilbage i 80’erne, og hvad vi gør i Danmark for at undgå sygdommen.

I et dyrereservert blev der fredag den 10. januar slået alarm. Det viste sig, at tre vandbøfler testede positiv for den smitsomme virus mund- og klovesyge i den tyske delstat Brandenburg. Dernæst gik der et stort inddæmningsforløb i gang. Efterfølgende har landet været fri for sygdommen siden 1988. 

Podcasten er opdelt i tre, og kommer først ind på, hvilke symptomer dyr med mund- og klovesyge har, og hvordan den smitter. Dernæst kan du høre, hvordan du undgår at få sygdommen ind i besætningen, samt hvorfor Landbrug & Fødevarer har valgt at øge karantænetiden til 48 timer for dem, der har været ude og rejse. Til sidst kan du få et historisk indblik i, hvordan virussen kom til Danmark i 1982. 

Selvom sygdommen mest er kendt hos kvæg, kan alle dyr med klove blive ramt – og derfor også grise. 

Du opfordres til at lytte til dette afsnit – som du også kan finde på alle podcasttjenester.

Tyskland blev d. 10. januar ramt af Mund- og Klovesyge. Griseproduktion har derfor inviteret Kristian Møller og Lisbeth Harm Nielsen i studiet for at fortælle om det arbejde, der lige nu pågår - og hvordan Danmark tilbage i 80'erne var ramt af sygdommen.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.