15. april 2025

Podcast: Mund- og klovesyge og afrikansk svinepest – Smitten, forholdsreglerne og følgerne

Det vil koste 4-5 milliarder kroner, hvis afrikanske svinepest kommer inde for dansk grænse. Og skulle det være tilfældet for mund- og klovesyge lyder beløbet på over 8 milliarder kroner. I den seneste podcast fra Griseproduktion kan du få nyeste opdatering om situation på de to sygdomme, og hvilke konsekvenser de vil have, hvis de kommer til landet.
Både afrikansk svinepest og mund- og klovesyge hærger i øjeblikket den europæiske primære produktion. Både Ungarn og Slovakiet er blevet ramt siden starten af marts. Der er i øjeblikket ingen grisebesætninger, der er ramt i området, men derimod kun kvægbesætninger.

”Grise er mere resistente over for mund- og klovesyg. Hvis en kvægbesætning bliver smittet, udskiller den en del til luften, så det via luft kan smitte til andre kvægbesætninger”, siger Jan Dahl, chefkonsulent og dyrlæge ved Landbrug & Fødevarer, og fortsætter: 

”Man kan ikke udelukke, at grisebesætninger kan blive smittet, men det er meget sværere, da der skal være meget større dosis af vira”.

Kommer der smitte med mund- og klovesyge i for eksempel en stor grisebesætning, vil der til gengæld opstå en voldsom smittespredning med luftbåren smitte, da virusudskillelsen fra grise er langt større. Det vil først ramme andre kvægbesætninger, og dernæst sprede sig over længere afstande, da der er større viruskoncentration.

Mindre smitte med ASF

Anderledes ser det ud, når det kommer til afrikansk svinepest. Danmark er ret beskyttet mod smitten med den virus, da der ikke er vildsvin i landet.

”For Danmarks vedkommende vil et udbrud med afrikansk svinepest blive ret begrænset. Det er ret få besætninger, der bliver smittet, fordi det ikke er særligt smitsomt. Anderledes ser det ud for mund- og klovesyge, hvor mange flere besætninger vil blive ramt”, forklarer Jan Dahl.

Konsekvenser for eksporten

Skulle det ske, at mund- og klovesyge eller afrikansk svinepest kommer inde for landets grænser, så vil eksporten til tredjelande stoppe i minimum tre måneder. 

”Der er nogle få lande, der accepterer det, vi kalder regionalisering. Det vil sige, at hvis vi kan godtgøre, at det kun er en del af landet, der er ramt, kan vi eksportere fra de andre områder i Danmark”, fortæller Jan Dahl.

Anderledes ser det ud, når det kommer til samhandlen i Europa, hvor det vil starte op igen inden for nogle uger.

”Der kan dog være nogle problemer med interessen for køb af smågrise, hvis vi skulle ende i sådan en situation. Der vil vi være udfordret på vores smågriseksport”, uddyber han.

 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.