Hvad laver en griseproducent? Hvordan ser en moderne grisestald ud? Og hvor meget vejer egentlig en slagtegris? Det er blot nogle af de spørgsmål, som tusindvis af nysgerrige danskere får svar på, når de besøger en af de 11 deltagende griseproducenter landet over. Her får gæsterne mulighed for at komme helt tæt på dyrene, se teknologien bag moderne svineproduktion og møde de mennesker, der hver dag arbejder for at sikre høj kvalitet og ansvarlighed i dansk landbrug.
Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder åbnet deres gårde for offentligheden, og interessen er stor. Hvert år besøger mellem 60.000 og 100.000 danskere arrangementet.
Formålet med Åbent Landbrug er at give alle, der har lyst, en mulighed for at komme helt tæt på landbruget og få et indblik i nutidens moderne landbrug og fødevareproduktion. Det er en unik mulighed for at give danskerne en indsigt i, hvordan vores grise bliver passet i praksis og skaber åbenhed om svineproduktion. Det styrker både tilliden til erhvervet og giver et mere nuanceret billede af moderne landbrug.
Vi har de tidligere år oplevet, at mange besøgende går derfra med ny viden og en ny forståelse for landbruget. Det er ikke mindst vigtigt i en tid, hvor forbrugerne stiller stadig højere krav til gennemsigtighed og ansvarlighed i fødevareproduktionen.
Derfor er det vigtigt, at vi også fremadrettet er stærkt repræsenteret, og vi håber at endnu flere vil tilslutte sig ordningen.
Har du ikke været til Åbent Landbrug før? Selvom du - af gode grunde - ved, hvordan et landbrug ser ud, kan du se, hvordan setuppet til Åbent Landbrug er ved at besøge en vært. Måske får du lyst til selv at være vært til næste år?
Find en deltagende gård nær dig på aabentlandbrug.dk.
Projektet er støttet af Landbrugslotteriet, Mælkeafgiftsfonden og Svineafgiftsfonden.