Du skal tilse dine grise mindst én gang dagligt. Det daglige tilsyn skal sikre, at du opdager syge eller skadede grise og får taget hånd om dem.
Du skal se alle dyr i bevægelse - hver dag. Derfor er det bedst at føre tilsyn, når grisene er aktive - f.eks. når du fodrer eller tildeler strøelse.
Du skal vurdere den enkelte gris. Du skal generelt se efter, om grisen:
Hvordan kan man se om en gris er utrivelig?
En utrivelige gris er ofte mager, og rygraden er tydelig synlig. Grisen kan have misfarvet hud og være langhåret.
Når du finder syge eller tilskadekomne dyr, skal du forholde dig til, om den skal blive i stien, sættes i sygesti eller aflives.
For at opdage halebid, brok og haltheder, er der nogle helt bestemte signaler, du skal holde øje med.
Hold øje med skader på grisenes haler. Du kan se om et halebidsudbrud er på vej ved at se, om en eller flere grise har hængende haler.
Det er ikke nok at se – du er også nødt til at mærke på grisens hale. Er halen varm, øm eller hævet?
Hold øje med om grisene udvikler buler under bugen.
Det er ikke nok at se – du er også nødt til at mærke på broksækken. Kan du mærke sår eller er broksækken varm og øm?
Du kan finde halte grise i stien ved at se, om der er en gris, der sidder eller ligger ned, mens andre grise i stien er stående. Det er også vigtigt at se og mærke på benet, der er årsag til problemerne.
Det er vigtigt, at du også ser grisen i bevægelse. Går grisen normalt, støtter den lige meget på alle 4 ben eller støtter den kun på 3 ben?
En syg eller tilskadekommen gris skal ikke altid flyttes i sygesti.
Grisen kan blive i sin oprindelige sti, og eventuelt behandles, hvis den kan klare sig blandt de andre grise i stien, og den kan æde og drikke normalt.
En gris med halebid kan blive i stien, hvis
En gris med brok kan blive i stien, hvis
En halt gris kan blive i stien, hvis
Hvis en gris har hævede led eller er halt skal den behandles efter dyrlægens anvisninger, uanset om den bliver gående i sin oprindelige sti eller flyttes til en sygesti.
Hvis grisen ikke kan klare sig i stien, skal den tages ud og sættes i en sygesti.
I sygestien er der mulighed for øget overvågning og speciel pleje. Det medfører, at chancen for helbredelse er større, og at tiden indtil helbredelse er kortere. Grisen skal behandles efter dyrlægens anvisninger.
Hver dag skal du vurdere, om den enkelte gris er i bedring. Hvis du ikke kan se bedring hos grisen inden for et fastsat antal dage, skal grisen aflives. Antallet af dage skal være fastlagt i samarbejde med din dyrlæge.
Husk sygejournalenDet kan være svært at aflive et dyr! Men det kan være den bedste løsning for dyret. Hvis dyr er syge eller er kommet til skade, og behandling ikke har en effekt, skal dyret aflives. Det er god dyrevelfærd.
Grise med halebid har risiko for at få følgeskader såsom bylder ved ryggen og benproblemer. Når grisen får følgeskader, bliver den ofte utrivelig.
I samarbejde med dyrlægen vurderes, hvornår grise med haleskader og eventuelle følgeskader skal komme sig. Hvis der ikke sker en bedring af grisen i løbet af det fastsatte tidsrum, skal grisen aflives.
Det er vigtigt, at du vurderer grise med halebid, brok eller haltheder inden transport.
SEGES Svineproduktion har lavet vejledning til håndtering af grise, hvor du kan se, hvornår grisen er transportegnet. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en gris er egnet til transport kan din praktiserede dyrlæge hjælpe dig med at vurdere grisens transportegnethed, herunder hvilke betingelser grisen eventuelt kan transporteres under
Printet er fra Svineproduktion.dk. d. 23-11-2024
Ophavsretten tilhører SEGES. Informationerne fra denne hjemmeside må anvendes i anden sammenhæng med kildeangivelse.
Ansvar: Informationerne på denne side er af generel karakter og søger ikke at løse individuelle eller konkrete rådgivningsbehov. SEGES er således i intet tilfælde ansvarlig for tab, direkte såvel som indirekte, som brugere måtte lide ved at anvende de indlagte informationer.
Artiklen findes på adressen: svineproduktion.dk/Aktuelt/Temaer/Syge_tilskadekomne_dyr