29. februar 2024

Manual
Manual version 2.0

Anbefalinger for PRRS klassifikation, stabilisering og overvågning af sohold i forbindelse med delsanering

Manualen beskriver et PRRS-klassifikationssystem til grisebesætninger samt anbefalinger for diagnostisk overvågning af PRRS i forbindelse med delsanering af sohold. Dette skal understøtte indsatsen i den enkelte besætning og samarbejdet i regionale saneringer for PRRS.

Når PRRS skal kontrolleres og elimineres på regionalt niveau, skal producenter og praktiserende dyrlæger arbejde sammen ud fra fælles retningslinjer for overvågning, kontrol og sanering for PRRS. Dette manuael indeholder anbefalinger, der tager udgangspunkt i en standardiseret PRRS-klassifikation af de enkelte grisebesætninger modificeret efter anbefalingerne fra American Association of Swine Veterinarians (AASV). Standardiseringen er essentiel for at sikre en god kommunikation imellem ejere og dyrlæger i et område, hvor der er et fælles ønske om at eliminere PRRS. 

Anbefalingerne omfatter PRRS-klassifikation af sohold og smågrisehold, stabilisering af sohold for PRRS, samt diagnostisk overvågning af sohold før delsanering for PRRS. Anbefalingerne er udviklet i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Sektor for Gris, SEGES Innovation og Københavns Universitet.

Det foreslåede system for PRRS-klassifikation er ikke den officielle PRRS-status eller SPF-status. Den officielle PRRS-status for enhver besætning vil altid fremgå af SPF-Sus.dk.

Inden en sanering iværksættes er det vigtigt at overveje, om det for den pågældende producent er det rigtige valg. Der skal tages hensyn til ejendommens beliggenhed i forhold til nabobesætninger, smittebeskyttelse, besætningsopbygning og besætningens nuværende sundhedsstatus. 


Institution: Landbrug & Fødevarer, Sektor for Gris, SEGES Innovation P/S, Københavns Universitet

Forfatter: Nicolai Weber, Elisabeth Okholm Nielsen, Hanne Bak, Bjørn Lorenzen, Mette Fertner, Anne-Grete Hassing Hvolgaard, Lars Erik Larsen

Udgivet: 29. februar 2024

Dyregruppe: Sohold

Fagområde: Sundhed/Veterinært

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.

I maj 2022 blev en national strategi for reduktion af PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrom) hos danske grise lanceret af Landbrug & Fødevarer, Danske Svineslagterier, Den Danske Dyrlægeforening og Fødevarestyrelsen lanceret.Det overordnede mål med strategien er at øge andelen af besætninger, der er deklareret serologisk negative for PRRS.

PRRS er en anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at griseproducenten har pligt til at kontakte en dyrlæge ved tegn på, at grisene i en besætning er smittet med PRRS, og at dyrlægen har pligt til at meddele fund af PRRS-virus til Fødevarestyrelsen.