23. februar 2015

Erfaring Nr. 1501

Danskproducerede råvarer og biprodukter til vådfoder

Data for næringsstofindhold, mikrobiologisk kvalitet og fermenteringsegenskaber for udvalgte danskproducerede råvarer og biprodukter udgør en database, der kan anvendes ved udvælgelse af råvarer til sammensætning af billigt vådfoder.

Der er udarbejdet en database med sammenhængende data for næringsstofindhold, mikrobiologisk kvalitet og fermenteringsegenskaber for udvalgte danskproducerede råvarer og biprodukter. Databasen kan anvendes ved udvælgelse af danskproducerede råvarer og biprodukter til sammensætning af billigt vådfoder. Databasens styrke er, at der er foretaget en samlet vurdering af både næringsindhold, mikrobiologisk kvalitet og fermenteringsegenskaber på samme partier af fodermidlerne. Vær alligevel opmærksom på, at især visse biprodukter ofte varierer meget og databasen kan derfor ikke erstatte egne analyser af fodermidlerne. Databasen omfatter 14 fodermidler, herunder kernemajs, ærter, rapskager samt forskellige biprodukter, som produceres eller forventes at blive produceret i væsentlige mængder i fremtiden. Databasen fremgår af appendiks 1-3.

Projektet er første del af et større projekt ledet af Aarhus Universitet, hvor der er sat fokus på ”Billigt vådfoder baseret på lokale afgrøder og biprodukter”. Formålet er at designe billige foderblandinger til grise baseret på lokalt producerede afgrøder og biprodukter fra fødevare- og biobrændstofindustrien og at forbedre den ernæringsmæssige værdi ved fermentering.


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Else Vils, Nuria Canibe, Rikke Ingeman Svarrer, Knud Erik Bach Knudsen, Bent Borg Jensen

Udgivet: 23. februar 2015

Fagområde: Ernæring