5. oktober 2015

Erfaring Nr. 1513

Forbrugsomkostninger for kemisk luftrenser fra Munters A/S i en slagtesvinestald

Den kemiske luftrenser MAC 2.0 havde et el-, syre- og vandforbrug på henholdsvis 18,2 kWh, 2,1 kg syre og 164 L vand pr. produceret gris ved fuld luftrensning fra en slagtesvinestald.

Formålet med erfaringsundersøgelsen var at fastlægge el-, syre- og vandforbruget samt vurdere driftsstabiliteten gennem ét år for den kemiske luftrenser MAC 2.0 fra Munters A/S. Luftrenseren var en videreudvikling af MAC 1.0.

Resultaterne viste, at el-, syre-, og vandforbruget pr. produceret gris var henholdsvis på 18,2 kWh, 2,1 kg syre og 164 L vand pr. produceret gris ved anvendelse af luftrenseren MAC 2.0 fra Munters A/S. De beregnede forbrugsomkostninger blev på baggrund af de indsamlede data beregnet til 18,5 kr. pr. produceret gris. Afprøvningen blev gennemført igennem ét år i en slagtesvinestald og afprøvet ved fuld luftrensning. Energiforbruget vil sandsynligvis kunne reduceres i forhold til resultatet i denne afprøvning ved at anvende en mere energivenlig indstilling af udsugningskapaciteten i luftrenseren. Der var ingen driftsstop eller reparationer på luftrenseren i afprøvningsperioden, hvorved driftstiden var 100 %. Ammoniakkoncentrationen i ventilationsluften, målt som punktmålinger før og efter luftrenseren, blev gennemsnitligt reduceret med 93 %.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Malene Jørgensen

Udgivet: 5. oktober 2015

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Klima og miljø