1. december 2015

Erfaring Nr. 1514

Produkttest: Plads til forbedringer i æde- og insemineringsbokse

Tre fabrikater af æde-/insemineringsbokse til søer i løsdrift er blevet funktionsvurderet. Testen viser, at boksene er forbedret siden sidste vurdering, men at der er stadig plads til forbedringer.

En produkttest af tre æde- og insemineringsbokse til løsgående søer i løbeafdelingen viser, at de testede bokse sikrer gode adgangsforhold for soen, god funktion af centrallås, god ornekontakt og god holdbarhed af inventaret – men også, at der er mulighed for at forbedre boksene. Bedste samlede funktionsindeks blev opnået af boksene fra Vissing Agro og Egebjerg.

I testen blev følgende fokuspunkter vurderet:

  • adgangsforhold for soen
  • boksens lukke- og åbnemekanisme
  • sikkerhed for soen
  • mulighed for og funktion af fiksering, herunder centrallås og enkeltlås
  • arbejdsforhold ved flytning af søer
  • adgangsforhold for personale
  • ornekontakt
  • holdbarhed, slid og stabilitet af inventar.

For hvert fabrikat er vurderingen blevet sammenvejet til et indeks, som er opbygget med baggrund i fokuspunkterne og deres vigtighed i forhold til de funktionskrav, som stilles til boksen.

Det viser testen

Alle boksfabrikaterne havde gode adgangsforhold for søerne.

Sikkerhed for soen var bedst i boksene fra Jyden Bur og Egebjerg (ACO Funki).

Arbejdsforholdene omkring flytning af søerne var gode i boksene fra Vissing Agro og Egebjerg (ACO Funki), men kritisable i boksen fra Jyden Bur. Til boksen fra Jyden Bur er det muligt at tilkøbe en specialkonstrueret stang, som letter åbningen af boksen, når den er låst med centrallås. Boksen vil herved opnå samme funktionsniveau som boksene fra Vissing Agro og Egebjerg (ACO Funki). Ingen af besætningerne, som indgik i testen, havde monteret stangen, og testen omfatter derfor ikke denne. SEGES Videncenter for Svineproduktion anbefaler tilkøb af stangen.

Søerne havde svært ved at komme ud af boksene fra Jyden Bur, da to rør skal aktiveres samtidig. Hvis søerne ramme skævt, åbner boksen ikke. Dette blev set gentagne gange i begge besætninger.

Boksen fra Vissing Agro yder ikke tilstrækkelig sikkerhed for søer i boksene. Indgangslågen kan nemt åbnes af søer i friarealet, og dermed bliver soen inden i boksen forstyrret.

Indgang for personale via baglågen var i alle bokse besværet, da adgangsforholdene er vanskelige; højde fra gulv til baglågens nederste kant har betydning for, hvor højt man skal løfte benene. Denne højde var ved Jyden Bur 36 cm, ved Vissing Agro 20 cm og ved Egebjerg (ACO Funki) 38 cm, bredden af mandskabshullet er ved alle fabrikater 15 cm (alle mål er taget i besætningerne). Indgang i boksene er derfor nemmest, hvis man har ”lange ben og tynde lår”.

Kortvarig fiksering af søer i enkeltboks fungerede bedst i boksene fra Vissing Agro og Egebjerg (ACO Funki), da låsemekanismen her var nemmest at betjene.

Valg af boks: tag udgangspunkt i stiindretning og arbejdsrutiner

Når man vælger boks, er det vigtigt, at man er meget bevist om, hvilke funktioner man vægter højt, og hvilke funktioner man kan gå på kompromis med. Desuden bør man være opmærksom på gældende anbefalinger vedrørende bokslængde og bredde. Herved sikres det, at man får købt en boks, som man bliver glad for.


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Sine Norlander Andreasen, Lisbeth Ulrich Hansen

Udgivet: 1. december 2015

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Stalde og Produktionssystemer