23. december 2015

Erfaring Nr. 1517

Friland - test af 2 nye farehytter

Nyudviklede farehytter til friland kan effektivisere arbejdsgangen og lette overvågningen af pattegrisene. På sigt vil dette kunne bidrage til en højere pattegriseoverlevelse.

To alternativer til den traditionelle A-hytte (farehytte) til brug på friland er blevet udviklet, og erfaringer er blevet indsamlet i fire besætninger. En ny type enkeltfarehytte i glasfiber med ståhøjde og to ind-/udgange samt en storhytte med fire individuelle stier indgik i erfaringsindsamlingen.

Pattegriseoverlevelsen på friland er lavere end i indendørs produktion. Det er ønskeligt at opnå en høj overlevelse på friland, og der er flere steder, hvor der kan gøres en indsats. Ét af disse er farehytternes udformning.

Begge de nyudviklede hyttetyper resulterede i et bedre arbejdsmiljø for personalet med bedre plads til at udføre de daglige arbejdsrutiner, lettere og hurtigere tilsyn af dyrene og gode muligheder for at komme hurtigt ud af hytten i forhold til i de traditionelle A-hytter.

Hytterne gav endvidere mere plads til so og grise og gav mulighed for at anvende pattegrisehjørner med et formål at forbedre nærmiljøet for pattegrisene. De udviklede hytter undergik løbende justeringer i projektperioden, men fungerede generelt godt. En velfungerende hytte med gode muligheder for tilsyn er én af vejene til at sikre en højere pattegriseoverlevelse på friland.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Helle Pelant Lahrmann , Sine Norlander Andreasen

Udgivet: 23. december 2015

Dyregruppe: Søer, Pattegrise

Fagområde: Stalde og Produktionssystemer