26. april 2016

Erfaring Nr. 1603

Forskellige supplerende luftindtag afprøvet i en farestald

Supplerende luftindtag afprøvet i en farestald i én sommerperiode viste, at det gav et forbedret klima hos soen sammenlignet med kontrolgruppen uden supplerende luftindtag.

Formålet med afprøvningen var at undersøge søernes nærmiljø ved anvendelse af tre forskellige typer supplerende luftindtag i en farestald under sommerforhold. De tre typer supplerende luftindtag var: krybbeventil, én loftsventil pr. so og loftsventiler placeret i hver side af sektionen. I kontrolgruppen blev der ikke anvendt supplerende luftindtag. De primære måleparametre var temperatur og CO2-koncentrationen målt ved soens hoved, og der indgik to farestier i hver gruppe.

Resultaterne viste i sommerperioden, at det var muligt at opnå en lavere temperatur og CO2-koncentration ved anvendelse af supplerende luftindtag sammenlignet med kontrolsektionen uden supplerende luftindtag.

De laveste temperaturer målt ved soen var i grupperne med krybbeventil og én loftsventil pr. so.

Temperaturen målt ved soen i gruppen med loftsventiler placeret i hver side af farestalden lå på niveau med kontrolgruppen uden supplerende luftindtag.

CO2-koncentrationen målt ved soen var lavere i alle tre grupper med supplerende luftindtag sammenlignet med kontrolgruppen.

Staldtemperaturen var ligeledes lavere i de tre sektioner med supplerende luftindtag, hvilket skyldes et øget luftindtag i disse grupper. Det har derfor en positiv effekt på soens nærmiljø at anvende supplerende luftindtag, ligesom placeringen af disse har betydning for, hvorledes nærmiljøet er hos soen, når de er åbne. Der var ikke statistisk forskel på søernes liggeadfærd og stihygiejne mellem grupperne.

I perioden uden supplerende luftindtag var der en statistisk forskel på temperaturen målt ved soen i gruppen med krybbeventil i forhold til de øvrige grupper. Den lavere temperatur ved soen i gruppen med krybbeventil skyldtes, at der kom en smule luft ud, selvom spjældet på loftet var lukket.

På baggrund af afprøvningen vurderes det, at supplerende luftindtag i varme perioder bidrager til et forbedret klima hos soen, da den højeste temperatur og CO2-koncentration hos soen blev registreret i kontrolgruppen, hvor der ikke var supplerende luftindtag.

Det bedste nærmiljø for soen opnås ved at placere det supplerende luftindtag lokalt ved soen.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Malene Jørgensen

Udgivet: 26. april 2016

Dyregruppe: Søer, Pattegrise

Fagområde: Klima og miljø