1. juni 2017

Erfaring Nr. 1712

Erfaringer med kortvarig opboksning i farestalde til løse søer

Brug af kortvarig opboksning af soen i en begrænset periode omkring faring kan i følge danske og udenlandske erfaringer nedbringe pattegrisedødeligheden, gøre det lettere at give faringshjælp og beskytte personalet.

Sammendrag

Når en lang række af de adspurgte besætninger, som havde valgt farestier til løse søer, benyttede kortvarig opboksning for at begrænse soens bevægelse, blev det primært begrundet med, at det medvirkede til at reducere pattegrisedødeligheden. Andre begrundelser var, at boksen sikrede beskyttelse af personalet, og at det var nemmere at yde faringshjælp.

Både i danske og udenlandske besætninger, som benyttede kortvarig opboksning, var søerne opbokset 1 til 3 dage før faring. Dette for at sikre, at de søer, som farede før forventet, også var opbokset ved faring. I de danske besætninger blev søerne også opbokset før for ikke at udsætte soen for unødige forandringer tæt på eller under faring. Søerne blev ofte opbokset i forbindelse med fodring enten morgen eller eftermiddag, da det lettede arbejdet.

I de danske besætninger blev søerne i de fleste tilfælde lukket ud af boksen mellem dag 3 og 7 efter faring, og halvdelen af dem, lukkede søerne ud ved dag 3-4. Hvilken dag boksen blev åbnet afhang, i mange af de danske besætninger, af tidspunktet for kastrationen, da mange mente, at grisene havde godt af at komme sig, inden soen blev lukket ud. I de udenlandske besætninger lukkede man generelt ud senere end i Danmark (efter dag 5), og den primære begrundelse var, at man kunne reducere pattegrisedødeligheden.

Erfaringerne i nærværende publikation er indsamlet ved hjælp af en webbaseret spørgeskemaundersøgelse. Spørgeskemaet bestod af tre dele:

1. Generel information om besætningen og ejeren
2. Nuværende brug af kortvarig opboksning i farestalden
3. Tidligere brug af kortvarig opboksning.

Spørgeskemaet fokuserede på:

a) hvornår besætningerne lukkede og åbnede for fareboksen
b) hvad besætningerne vurderede, at de fik ud af at bruge kortvarig opboksning
c) om de tidligere havde anvendt kortvarig opboksning på en anden måde, end de gjorde på tidspunktet for udfyldelse af spørgeskema.

Spørgeskemaet blev sendt ud til 21 danske svineproducenter. Derudover blev skemaet sendt til kontakter i 11 andre lande, som videredistribuerede skemaet til svineproducenter, som de mente benyttede kortvarig opboksning af søerne i farestalden.

Formålet med nærværende publikation var at indsamle erfaring om, hvordan danske og udenlandske svineproducenter benytter kortvarig opboksning af soen, hvorfor de benytter opboksning, og hvad de mener at få ud af brugen. Dette for at kunne planlægge relevante forsøg i fremtiden og for at få delt de vigtige erfaringer, som bliver samlet ude i besætningerne.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Vivi Aarestrup Moustsen, Nadia Jakobsen

Udgivet: 1. juni 2017

Dyregruppe: Pattegrise, Søer

Fagområde: Stalde og Miljø