16. marts 2020

Erfaring Nr. 2002

Hvilke råvarer bruger besætninger, der producerer smågrise uden brug af medicinsk zink?

En høj forekomst af mælke- /vallepulver og fiskemel kendetegnede fravænningsfoderet i 25 besætninger, der ikke brugte medicinsk zink i foderet. Blodplasma forekommer kun i en enkelt besætning, mens der i en del besætninger forekommer utraditionelle råvarer så som gærprodukter, fermenterede rapsprodukter og hørfrøkagefoder. Sojaprodukter var helt fjernet fra fravænningsfoderet i fire besætninger.

Det kvalitative råvareindhold i fravænningsfoderet i 25 besætninger, der i en længere periode har produceret smågrise uden brug af medicinsk zink, er blevet kortlagt i denne erfaringsindsamling.

Indsamlingen af information fra besætningerne fandt sted ved telefoninterview som i de fleste tilfælde blev suppleret med indsendelse af foderrecepter og produktkort som dokumentation.

De 25 besætninger, der indgik i denne erfaringsindsamling, blev fundet dels via deres besætningsdyrlæger, dels ved at SEGES Svineproduktion bredt efterspurgte besætninger, der i en længere periode havde produceret smågrise uden brug af medicinsk zink.


Institution: SEGES Svineproduktion

Forfatter: Jesper Poulsen, Nicolai Weber

Udgivet: 16. marts 2020

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring, Sundhed