31. januar 2012

Meddelelse Nr. 928

Sammenhæng mellem calciumniveau i blodet før faring og antallet af dødfødte grise

Måling af totalt calcium i soens blod før faring giver reproducerbare resultater, men niveauet af calcium i blodet før faring har ikke betydning for antal dødfødte pattegrise.

Kuldstørrelsen og længden af faringerne har været stigende. Samtidig er der set flere dødfødte grise pr. kuld. Hos kvæg kan calciummangel omkring kælvning medføre mælkefeber, og medføre vesvækkelse, så kælvningen går i stå. Det er nærliggende at antage, at det samme gør sig gældende for søer, derfor er der gennemført to undersøgelser for at afklare, om mangel på calcium i blodet før faring kan forklare faringer, hvor der er mange dødfødte grise.

Del 1 skulle afklare udviklingen i totalt calciumniveau i blodet i perioden fra seks dage før til fire dage efter faring. Undersøgelsen viste, at til og med dagen før faring var niveauet af calcium i blodet stabilt.  Niveauet efter faring var ligeledes stabilt fra dag til dag, men niveauet efter faring var statistisk sikkert højere end i perioden før faring. Dette er interessant, idet man hos kvæg ser, at niveauet falder statistisk sikkert ved kælvningen. Dette resultat viser, at søernes pulje af calcium i blodet normalt ikke udsættes for pres i forbindelse med faringen, hvilket kan hænge sammen med, at søernes mælkeydelse er relativt lav de første dage efter faring.

I del 2 blev niveauet af calcium i blodet før faring sammenholdt med procentdelen af dødfødte grise i 40 kuld fra hver af 12 besætninger. Kuldene var udvalgt, så hver besætning leverede 20 små og 20 store kuld. De 20 små og store kuld var født af henholdsvis 10 stk. 1.-2. kuldssøer og 10 stk. 3.-9. kuldssøer. Niveauet af calcium i blodet var statistisk sikkert forskelligt i besætningerne, men det havde ingen betydning for procentdelen af dødfødte grise. Som forventet var antallet af dødfødte grise statistisk sikkert påvirket af såvel besætningens niveau af dødfødte grise som af kuldstørrelse og kuldnummer for de enkelte søer.

Modsat forholdene hos kvæg, hvor calciumniveauet falder efter kælvning, og hvor mælkefeber kan medføre vesvækkelse, så stiger niveauet af calcium i soens blod efter faring. I data fra de 12 besætninger kunne niveauet af calcium i blodet før faring ikke forudsige antallet af dødfødte grise hos soen efter faring. Det er ikke sandsynligt, at mælkefeber er en hyppig årsag til dødfødte grise i danske sobesætninger.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevare-ministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP09/10/53 samt journalnr.: 3663-U-11-00183

 

Logo Støtte af Fødevareministeriet og EU

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Flemming Thorup, Gunner Sørensen, Kristian T. Havn

Udgivet: 31. januar 2012

Dyregruppe: Pattegrise, Søer, Sogrise

Fagområde: Ernæring, Reproduktion