22. august 2017

Meddelelse Nr. 1109

Sammenhæng mellem konsistens af maveindhold og score for mavesår

En undersøgelse af tre forskellige metoder til at vurdere maveindholdets konsistens viser, at fastfasemetoden viser den bedste sammenhæng til mavescore hos slagtesvin.

I to mindre undersøgelser blev det belyst, hvilken sammenhæng, der er mellem maveindholdets konsistens (målt ved tre forskellige metoder) og mavescoren. Indenfor hver undersøgelse fik grisene foder med samme formalingsgrad og samme råvaresammensætning, så de væsentligste kendte påvirkninger på mavescore var elimineret. I undersøgelse 1 blev effekten af køn og levering belyst, og i undersøgelse 2 blev effekten af køn og fodermetode (våd hhv. tørfodring) belyst, dog blev de to fodermetoder ikke undersøgt indenfor besætning, men mellem to ensartede besætninger med hver sit fodringssystem.

I begge undersøgelser var der en meget høj korrelation mellem de tre metoder (tørstof i maveindhold, fastfase i maveindhold, og visuel vurdering af konsistens), der blev anvendt til at vurdere maveindholdets konsistens. Fastfasemetoden gav i begge undersøgelser den bedste forklaring af data (for mavesårsopgørelse som totalindeks og tildels for aktuelt indeks). Når fastfase/konsistens indgik i de statistiske analyser, kunne der ikke påvises specifik effekt af køn i undersøgelse 2 og kun i to ud af fire analyser i undersøgelse 1. 

Når fastfase/konsistens inddrages i de statistiske analyser af data fra undersøgelse 2, bidrager informationen om fodermetode (tørfoder og vådfoder) ikke yderligere til forklaringen af mavesårsscoren. Tilsvarende gælder det for undersøgelse 2, at når fastfase indgår i de statistiske analyser, så bidrager oplysningen om slagtedatoen ikke yderligere til forklaringen af mavesårsscoren.

Ud fra ovenstående undersøgelser må det forventes, at fastfase/konsistens forklarer en større del af effekten på mavescore end køn og fodermetode, i hvert fald når foderet har samme formalingsgrad. Da fastfasemetoden giver den højeste forklaringsgrad af datamaterialet, og samtidig er både nemmere, hurtigere og billigere end analysen af tørstof, vil det være mest hensigtsmæssigt fremover kun at analysere fastfasen i undersøgelser af mavesår. 

Begge undersøgelser viste, at analysen, som viser procentdelen af grise med totalmavescore 6-10 bedst forklarede data. Teorien om, at den aktuelle mavescore bedst kunne forklare en sammenhæng til maveindholdets konsistens kunne ikke verificeres i disse to undersøgelser.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen, Helle Mølgaard Sommer

Udgivet: 22. august 2017

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring