12. september 2018

Meddelelse Nr. 1144

Ingen effekt af biocidet BioVir på forekomst af MRSA i stalden

Desinfektionsmidlet BioVir kunne ikke nedsætte forekomsten af MRSA hos dyrene eller i staldluften i et forsøg fra SEGES Svineproduktion. BioVir blev anvendt som grunddesinfektion og forstøvet ud over grisene to gange om ugen. Strøelsen (halm) i besætning var også behandlet med BioVir.

En løbende eksponering for desinfektionsmidlet BioVir ser ikke ud til at kunne nedsætte forekomsten af MRSA hos dyrene eller i staldluften. Ligeledes var det ikke muligt at observere en effekt på smågrisenes produktivitet (daglig tilvækst og dødelighed), hvor ofte de måtte behandles med antibiotika eller på forekomsten af infektioner med Lawsonia og E.coli.

Effekten af BioVir blev undersøgt i en sobesætning med produktion af 30-kgs smågrise. Formålet var at afklare, om BioVir kunne reducere MRSA-forekomsten hos grisene, i støvet og i staldluften (primær effektparameter) samt forbedre pro¬duktiviteten hos smågrisene (tilvækst). Endvidere blev dødelighed og antibiotikaanvendelse opgjort. Undersøgelsen blev gennemført med parallelt og samtidigt forløbende forsøgs- og kontrolstalde, der indbefattede både farestalde og smågrisestalde.

BioVir blev anvendt som grunddesinfektion mellem hvert hold i både fare- og smågrisestalde og derudover forstøvet ud over grisene to gange om ugen fra fødsel til afgang fra smågrisestalden (koldtåge). Endvidere var strøelsen (halm) behandlet med BioVir.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Poul Bækbo, Helle Mølgaard Sommer, Carmen , Nils Toft, Karl Pedersen

Udgivet: 12. september 2018

Dyregruppe: Søer, Smågrise

Fagområde: Sundhed