15. marts 2021

Meddelelse Nr. 1223

Konceptstalden 1.1 - en del af projekt "Fremtidens slagtegrisestald"

Hovedkonklusion Prisen på en ”Konceptstald” til slagtegrise kan reduceres yderligere ved at anvende tørfodring frem for vådfodring og øge bygningsbredden til 17 meter. Beregninger viser en total besparelse på op til kr. 1.000 pr. stiplads i forhold til traditionelt byggeri.

Konceptstalden 1.0, der er en slagtegrisestald indrettet til vådfoder, suppleres nu med Konceptstalden 1.1, som er en løsningsmodel med tørfodring.  

Det er stadig et strategisk mål for Landbrug & Fødevarer, SEGES Svineproduktion at producere flere slagtegrise i Danmark. For at fastholde eller øge slagtegriseproduktionen i Danmark er det derfor vigtigt, at kapitalbehovet reduceres og rentabiliteten øges.

Der er p.t. cirka 5 mio. slagtegrisepladser i Danmark, hvoraf cirka 40 % skal fornys frem mod 2030. Det vil sige, at der skal for at fastholde den nuværende slagtegrise-produktion i Danmark etableres cirka 2 mio. nye stipladser til slagtegrise, enten ved renovering af eksisterende stalde eller etablering af nye stalde.

Målet med dette projekt var at gøre det lettere at etablere nye slagtegrisestalde ved at sænke kapitalkravet og øge rentabiliteten. I projekt ”Fremtidens slagtesvinestald” fortsætter SEGES arbejdet med Konceptstalden, nu med en løsningsmodel til tørfodring, og fortsat med målet om at reducere etableringsomkostningerne gennem ændret design og materialevalg. 

Konceptstalden er beskrevet som et fremtidssikkert produktionskoncept, som kun indeholder
det allermest nødvendige, for at kunne drive en slagtegriseproduktion.


Institution: SEGES Svineproduktion

Forfatter: Kenneth Poulsen, Søren Jacobsen

Udgivet: 15. marts 2021

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Produktionssystemer

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.