En storsti er et større areal indrettet til en gruppe af slagtesvin på flere hundrede individer. Storstien er opdelt i leje-, aktivitets- og fodringsområder, som grisene kan bevæge sig frit mellem.
Grisene vejes automatisk på en sorteringsvægt, hver gang de går via denne til fodringsområdet. I vækstperioden kan slagtesvinene efter vægt sorteres til fodringsområderne og tildeles forskellige foderblandinger. Når slagtesvinene er færdige med at æde, forlader de fodringsområdet via envejslåger. Informationen fra sorteringsvægten kan bruges til at sortere slagtesvinene til slagteriet. Disse daglige vejninger af slagtesvinene giver mulighed for en meget præcis overvågning af tilvæksten.
Grise regnes som slagtesvin fra de er ca. 11-12 uger gamle og vejer 30 kg, og indtil de er 5-6 måneder gamle, hvor de sendes til slagtning, når de vejer 95-100 kg.
Slagtesvinestalde skal indrettes, så alle grise kan overvåges. Desuden skal staldmiljøet (lys, ventilation, temperatur m.v.) være i orden. Der skal være plads til, at grisene kan ligge ned, bevæge sig, æde, drikke og få tilfredsstillet deres grundlæggende adfærdsbehov. Pladskrav og krav til stiudformningen er defineret i Dyreværnsloven og Bekendtgørelse om beskyttelse af svin [2], [10].
Beskrivelse
Figur 1. Fodringsområde i en storsti. Der fodres med tørfoder i rørfodringsautomater og
området har drænet gulv. (foto: Henriette Steinmetz, billede nr. 71930.jpg ).
I storstier kan slagtesvin bevæge sig rundt mellem hinanden på et stort areal.
Storstier kan indrettes efter forskellige principper, men typisk indrettes storstien med et separat fodringsområde delt i to, hvor en sorteringsvægt er placeret imellem disse. Grisene vejes automatisk på en sorteringsvægt hver gang de går via denne til fodringsområdet. Sorteringsvægten kan have to eller tre udgange.
I vækstperioden kan slagtesvinene efter vægt sorteres til fodringsområderne og tildeles forskellige foderblandinger. Når slagtesvinene er færdige med at æde, forlader de fodringsområdet via envejslåger.
Informationen fra sorteringsvægten kan bruges til at sortere slagtesvinene til slagteriet. Grise, der har nået den ønskede slagtevægt, lukkes fra vægten ud til et udleveringsrum. Derfra kan grisene ikke gå tilbage til flokken.
Storstier har den fordel, at udvejning og udlevering af slagtesvin i storstier er automatisk, og det hårde fysiske arbejde med at veje slagtesvin og sortere dyr ud af stierne er dermed fjernet.
Flere slagtesvin bliver leveret ved den optimale slagtevægt med en øget afregning til følge, hvis alternativet er visuel udvælgelse af slagtesvin [1].
Indretning
Storstien er indrettet med fodringsområde, lejeområde og gødeområde. Fodringsområdet er afgrænset fra resten af stien med stiadskillelser. For at slagtesvinene kan komme ind i fodringsområdet, skal de passere gennem sorteringsvægten.
Ved valg af sorteringsvægt skal der tages højde for, om der ønskes to eller tre udgange fra vægten. De to udgange bruges til separate fodringsområder. Den tredje udgang bruges, hvor der er adgang til et udleveringsrum. Slagteklare grise kan via tredje udgang lukkes ud til udlevering samtidig med, at fodringsområderne fungerer upåvirket.
Grisenes alder, vægt samt valg af fodringsprincip ved indsættelse er afgørende for de krav, der stilles til staldens indretning og klimastyring. Jo lavere grisenes vægt er ved indsættelse, desto større krav er der til temperaturen i stalden. Stierne skal udformes, så temperatur og luftfugtighed omkring grisene er optimal.
Stierne skal indrettes således, at der ikke opstår uhensigtsmæssige luftbevægelser i dyrenes opholdszone. Slagtesvinene skal som minimum have plads til at ligge, stå, æde og drikke samt udføre komfortadfærd [2]. Nærmiljøet skal så vidt muligt sikre slagtesvinene et tørt og trækfrit leje. Lysstofrør, foderrør etc. placeres, så det ikke påvirker luftstrømmene i staldrummet.
Det anbefales at indrette stierne med fast eller drænet gulv i lejearealet og spaltegulv i gødearealet, således at slagtesvinene har et veldefineret leje- og gødeareal. Der skal etableres overbrusningsanlæg til køling af slagtesvinene i sommerperioden. Overbrusningen skal kunne styres, så gødearealet med faste intervaller overbruses med moderate mængder vand i varme perioder [3].
Stidimension
Et nettoareal på 0,7 m² pr. slagtesvin fordelt med 0,53 m2 leje- og aktivitetsområde og 0,17 m2 fodringsområde ved en leveringsvægt på ca. 95 kg.
Figur 2. Storsti med 350 grise. Stien har liggevægge til slagtesvinene ude i stien.
(foto: Torben Jensen, billede nr. 7496).
Passagen fra leje- og gødeområde til fodringsområde skal ske uhindret. Sorteringsvægten skal placeres, så der er let adgang til den ude fra stien. Omkring vægten skal fodringsområder placeres så slagtesvinene, når de forlader fodringsområdet, har let adgang til leje- og gødearealerne.
Stalde uden udleveringsrum må dimensioneres til opsamling af slagteklare grise i stien. Hvis det er et fodringsområde, der anvendes til opsamling af dyr til udlevering, skal dette område dimensioneres, så der er plads til et helt udleveringshold. Alternativt kan et område af leje- og aktivitetsområdet lukkes af med låger, og opsamlingen foregå her.
I Danmark ses storstier med 250-350 grise per sorteringsvægt – sorteringsvægtene har forskellig kapacitet.
Stiadskillelser
Inventar bør være ca. 1,0 m højt; gittervægge og –låger bør udformes med lodrette rør, så slagtesvinene ikke kan kravle op ad inventaret.
Adskillelser mod fodringsområde, udleveringsstier og evt. liggevægge i lejearealerne bør være lukkede fra gulv og op i 60 % af adskillelsens højde, og åbne i den resterende del [4]. Helt lukkede adskillelser kan medvirke til en dårlig luftfordeling og kan ikke anbefales.
Gulvudformning
Loven foreskriver minimum 1/3 fast eller drænet gulv i stier til slagtesvin. Et fast gulv giver bl.a. mulighed for at tildele halm på gulvet som beskæftigelsesmateriale, mindske ammoniakfordampningen ved reduceret gylleoverflade, minimere risikoen for træk og gylleventilation fra gyllekanalen. Ovenstående plusser kan dog vendes til minusser, hvis grisene sviner på det faste gulv. Det er derfor vigtigt med en målrettet temperaturstrategi kombineret med overbrusning.
Fast eller drænet gulv i lejet anses for at forbedre velfærden, sammenlignet med spaltegulv i lejet. Årsagen er, at det faste eller drænede gulv øger mulighederne for tildeling af beskæftigelsesmaterialer og forbedrer liggekomforten. Det er dog en forudsætning, at lejet er tørt og skridsikkert.
Gulvet bør være skridsikkert. Den faste del af gulvet skal have en hældning ned mod gødearealet på 3 % for at urin, og vaskevand løber ned i gødearealet [5].
Spaltegulvet skal være af beton med en bjælkebredde på 70-90 mm og en spalteåbning på 20-23 mm, der sikrer god gødnings- og halmgennemgang, så spaltegulvet ikke kitter til. Derved bevares god hygiejne i stien.
Gulvet omkring foderautomater bør overfladebehandles 50 cm ud fra foderautomat.
Rode- og beskæftigelsesmaterialer
Alle grise skal have dækket deres behov for rode- og beskæftigelsesmaterialer. Det betyder, at materialet skal være permanent tilstede i stien, og det skal være et manipulerbart naturmateriale. De hyppigst anvendte materialer er halm og træ i form af træklodser. Træ kan anvendes i alle stityper, hvorimod halm kun kan anvendes i stier med en vis andel fast gulv og et gødningssystem, som kan håndtere halmen. I stier med drænet gulv i lejet vil spildet blive stort, med mindre halmen tildeles fra en automat, som kan justeres efter grisenes behov.
Som reglerne fortolkes i dag, kan foder i en rørfodringsautomat anvendes til at dække grisenes behov for rodemateriale. Der skal være mindst en rørfodringsautomat i en sti med op til 18 slagtesvin. Dermed er det kun deres beskæftigelsesbehov, som grisene skal have dækket på anden vis. Behovet for beskæftigelsesmateriale kan opfyldes ved hjælp af ophængt reb eller træklodser placeret i en vippeanordning eller holdere på f.eks. stiadskillelserne. Der skal være mindst to reb, evt. med knuder eller to træklodser/kævler af blødt træ i en sti med 18 slagtesvin.
Fodring
Storstien fungerer ved, at slagtesvinene, når de vil have foder, går gennem sorteringsvægten ind til fodringsområdet. Når grisene har ædt, forlader de fodringsområdet igen. Da alle slagtesvinene ikke æder samtidig, er det ikke muligt at fodre grisene restriktivt.
Storstier er bedst egnede til tørfodring. Tørfoder kan tildeles i rørfodringsautomater eller simple tørfoderautomater.
Fasefodring kan ske meget præcist, da grisene tildeles foder efter deres vægt. Med to fodringsområder ledes de mindste slagtesvin ind i et foderområde med én foderblanding, de større slagtesvin ind i et andet foderområde med en anden foderblanding.
Figur 3. Principskitse af en storsti med separat fodringsområde og en sorteringsvægt placeret i overgangen fra leje-/aktivitetsområde til fodringsområdet. I overgangen fra lejeområdet til aktivitetsområdet er placeret liggevægge.
Vådfoder ad libitum er uegnet, fordi det giver for stort foderspild.
Vandforsyning
Uanset fodringsprincip skal slagtesvinene have fri adgang til vand hele døgnet. Der kan bruges bideventiler eller drikkekopper. Drikkekopper giver mindst vandspild, men der er - afhængig af drikkekoppens udformning - risiko for dårlig hygiejne [6]. Vandforsyning placeres i gødearealet. Der bør altid være vandforsyning uafhængigt af foderautomaten.
Der bør mindst være 1 drikkeventil pr. 10 slagtesvin. En drikkekop kan, afhængigt af koppens udformning, dække 15-35 slagtesvins vandbehov. Ydelsen på vandventiler varierer bl.a. med type, samt for drikkekoppers vedkommende, af koppens udformning. Generelt er ydelsen i drikkekopper dog større end fra bideventiler. Ydelsen på drikkeventiler bør være 0,8-1,2 l/minut, i drikkekopper mindst 1 l/minut.
Hvis stien er i en uisoleret bygning, bør vandrørene frostsikres. Stierne kan blive oversvømmet med vand i tilfælde af frostsprængning af vandrørene, eller hvis der sætter sig halm rundt om drikkeniplen i drikkekoppen. En elektronisk overvågning kan kobles på vandledningen, så vandforsyningen lukkes ved pludseligt stort vandforbrug eller en rørsprængning.
Ventilation
Varmebehovet afhænger af grisenes alder og mulighed for at opretholde et godt nærmiljø i lejearealerne. Da slagtesvin i storstier ikke er jævnt fordelt i staldrummet og varmeproduktionen derfor uensartet, anbefales stråleventilation.
Slagtesvins optimale temperaturområde ligger mellem 12-20 °C, med den højeste temperatur hos nyindsatte grise. Tildeling af strøelse samt overdækning af lejearealet gør det muligt at have en lavere staldtemperaturer.
Ved maksimal ventilation er der behov for 100 m³ luft pr. slagtesvin pr. time.
Tabel 4. Anbefalet temperatur i stalde med delvist fast gulv.
Vægt, kg |
25 |
30 |
40 |
50 |
60 |
70 |
80 |
90 |
100 |
Temperatur ved stråleventilation, °C |
20 |
20 |
19 |
18 |
17 |
16 |
15 |
15 |
15 |
Tabel 5. Anbefalet temperatur i stalde med fulddrænet gulv.
Vægt, kg |
25 |
30 |
40 |
50 |
60 |
70 |
80 |
90 |
100 |
Temperatur ved stråleventilation, °C |
21 |
20 |
20 |
19 |
19 |
18 |
18 |
18 |
18 |
Som tommelfingerregel skal summen af temperaturen i sektionen og luftfugtigheden i procent give ca. 90.
Grisenes adfærd viser, at temperaturen er passende ved at lægge sig i lejerne i et lag og fylde op fra bagvæggen.
Overbrusning
Målet med overbrusning er at køle grisene og at markere det ønskede gødeområde. Det er derfor vigtigt, at overbrusningsanlægget monteres korrekt, og at man sikrer, at dyserne giver det ønskede og korrekte spredebillede.
Dyserne placeres over det ønskede spredeområde, ca. 2 m over gulv. Placering og type af dyse vælges, så inventar, foderautomater, gang mv. ikke overbruses. Husk at placere dyser min. 1 meter fra udsugningsenheder.
Figur 7. Ønsket spredebillede (tegning og foto: Thomas Ladegaard Jensen, billede nr. 8241 & 8197).
En fladsprededyse med nedadrettet spredebillede sikrer et mere præcist spredebillede. Driftstrykket på anlægget bør være 2-3 bar, svarende til almindeligt vandværkstryk, vandydelsen ca. 0,5 – 1 l/dyr, rørdimension 32 mm, og man bør anvende to sæt dyser, så det ene sæt kan afkalkes, mens det andet er i brug.
Vandtrykket skal være ens fra første til sidste dyse på overbrusningsstrengen. Dette sikres ved at montere en trykudligningsventil/trykreduktionsventil.
Styringen skal som minimum kunne regulere pause- og brusetider afhængig af temperaturforholdene ude og i stalden, samt have mulighed for at indlægge længere pauser om natten. Styringen skal regulere overbrusningen sektionsvis.
Overbrusningsstrategi
Brusetid indstilles som udgangspunkt til 1–2 minutter. Brusetiden skal være så lang, at konkurrencesituationer mellem grisene undgås.
En tommelfingerregel kan være at overbruse i tidsrummet kl. 9-20 som følger ved nedenstående udetemperaturer:
< 14="" °c=""> |
anvendes overbrusning kun til anvisning af gødeområde |
14-18 °C |
1-2 minutter
1-2 gange i timen |
> 18 °C |
2-3 minutter
2-3 gange i timen |
I varme perioder kan et overbrusningsanlæg reducere forekomsten af svineri i lejet væsentligt [3].
Syge- og opsamlingsstier
Hvis slagtesvin holdes i en sygesti, skal der være et frit tilgængeligt stiareal som angivet i tabel 6.
Tabel 6. Frit tilgængeligt stiareal i sygestier.
|
Frit tilgængeligt areal, m2 pr. dyr |
|
Dyregruppe |
Et dyr i stien |
Flere dyr i stien |
Grise, 30 – 60 kg |
1,14 |
0,91 |
Grise, 60 – 100 kg |
1,70 |
1,29 |
Grise, 100 – 130 kg |
2,05 |
1,53 |
Grise, 130 – 150 kg |
2,28 |
1,69 |
Formålet med sygestier er primært at sikre syge grise mod træk, kulde og konkurrence fra andre grise. Der er derfor et krav om at undgå træk i stierne. Dette krav kan en overdækning være med til at opfylde. Dyrene skal desuden sikres et komfortabelt og tilstrækkeligt stort leje. Derfor skal det bløde leje udgøre 2/3 af arealet i stien.
I sygestier skal der også være en kølemulighed. Den kan enten etableres ved hjælp af overbrusning eller et køligt betongulv fri for strøelse. Ligeledes skal der være en varmekilde, f.eks. en overdækning. Sygestierne placeres bedst i en sygestald/opsamlingsstald, da klimaet der kan optimeres alene i forhold til de syge dyr.
Nogle foretrækker at indrette sygestierne inde i sektionerne. Det giver dog ikke de samme muligheder for at optimere klima, flokstørrelse og fodertildeling, som placering i en separat sektion vil gøre. Når der er fulddrænet gulv i stien, kan det bløde leje ikke etableres med halmstrøelse, derfor må lejet etableres med en gummimåtte. Gummimåtten bør være gennemtrængelig for vand og urin, for at den kan holdes tør. I forbindelse med etablering af en separat sygestald skal man udnytte de muligheder den giver for intensiveret overvågning og optimering af klimaet.
Gødningshåndtering
Rørudslusningsanlæg er det mest anvendte system.
For at sikre en god udslusning, er det vigtigt, at kummer og rør er tætte, og at der i kummebunden er en sump omkring udslusningshullet [7].
Alternativ til rørudslusningsanlæg er linespilsanlæg eller bagskylleanlæg.
Drift
Tilsyn med slagtesvin i storstier blev i en erfaringsundersøgelse vurderet at være lettere at sammenholde med det traditionelle system på grund af lettere adgang til stierne [1]. Opsynet kræver dog en systematisk gennemgang af grisene og stien, hvis overblikket skal bevares. Det at udtage en enkelt gris fra stien er vanskeligt, og ligeledes er det tidskrævende at finde enkeltdyr i storstien til f.eks. genbehandling. Ligeledes er sygdomsudbrud og halebid vanskeligt at håndtere i storstier. Det er derfor vigtigt, at kvaliteten af grisene, der indsættes, er høj, så sygdomsudbrud og halebid foregribes [1].
Ulemperne ved storstier er lavere produktionsresultater, da der er sammenhæng mellem stigende flokstørrelse og faldende tilvækst [8], [9]. Desuden er det vanskeligt at udtage enkeltgrise af storstien til opsamlings- og sygestier.
Aflastning af syge grise bør ske i en særskilt opsamlingssti eller et særskilt staldafsnit. Grise fra opsamlingsstier og -staldafsnit bør ikke flyttes tilbage til raske grise. Opsamlingsstier kan optimeres med strøelse og evt. to-klimasystem.
Foderautomater tømmes én gang ugentligt og justeres i henhold til foder-/vækstkurve. Vandforsyning skal tilses - og evt. rengøres - dagligt.
Det er sjældent nødvendigt at rense ud i stierne. I dele af vækstperioden kan det forekomme, at en begrænset del af det faste gulv har et fugtigt område. I så fald er det som regel i umiddelbar forlængelse af gødearealet, og udgør sjældent et problem.
Tilsyn bør gennemføres om eftermiddagen, hvor grisene er mest aktive eller i forbindelse med halmtildeling.
Rengøring
Stierne bør vaskes og desinficeres inden indsættelse af et nyt hold. Efter vask skal stierne udtørres helt, idet fugt i lejearealet vil få de nyindsatte grise til at gøde vilkårlige steder i stien. Ligeledes kan der i en fugtig stald overføres smitte fra hold til hold og føre til dårligere trivsel og vækst. Tørretiden er afhængig af staldens størrelse, men som tommelfingerregel skal der bruges 3 kW/m2 gulvoverflade til tørring ved udetemperaturer under 15˚C.
Referencer
[1] |
Steinmetz, Henriette Viuf; Jørgensen, Malene (2009): Erfaringsundersøgelse af slagtesvin i storstier. Erfaring nr. 836, Dansk Svineproduktion. |
[2] |
Bekendtgørelse om beskyttelse af svin. Bekendtgørelse nr. 323 af 6. maj 2003. |
[3] |
Petersen, Lisbeth Brogaard; Jensen, Karin Hjelholt & Andersen, Heidi M.L.(1997): Køling af slagtesvin ved brug af overbrusningsanlæg. Meddelelse nr. 355, Landsudvalget for Svin. |
[4] |
Jensen, Torben (1998): Effekten af lukkede stiadskillelser til forebyggelse af kontaktsmitte. Meddelelse nr. 397, Landsudvalget for Svin. |
[5] |
Petersen, Lisbeth Brogaard (1995): Gulvudformning i strawflowstier til slagtesvin. Meddelelse nr. 321, Landsud-valget for Svin. |
[6] |
Petersen, Lisbeth Brogaard (1994): Drikkekopper til ung- og slagtesvin. Erfaring nr. 9417, Landsudvalget for Svin. |
[7] |
Pedersen, Poul (1999): Gyllesystemer - funktion og luftkvalitet. Erfaring nr. 9904, Landsudvalget for Svin. |
[8] |
Jensen, T; Damsted, E.; Hinke - Calmann, D.: (2007): Storstier med sorteringsvægte-studietur til USA og Tysk-land. Notat nr. 0443, Landsudvalget for Svin. |
[9] |
Pedersen, J. S.: (1990). 16 kontra 48 slagtesvin pr. sti. Meddelelse nr. 182, Landsudvalget for Svin. |
[10] |
Dyreværnsloven. Bekendtgørelse af dyreværnsloven. Lovbekendtgørelse nr. 1343 af 4. december 2007 |