31. december 2021

Meddelelse Nr. 1243

Ekstra ædepladser og halm havde ikke betydning for tilvæksten og risikoen for halebid hos smågrise

En fordobling af antal ædepladser havde ingen effekt på hverken halebidsudbrud eller den daglige tilvækst. Tildeling af ekstra halm på gulvet to gange dagligt påvirkede ikke forekomsten af halebid. Der udbrød halebid i 60 til 75 % af smågrisestierne.

Det havde ingen effekt på antallet af stier med halebidsudbrud, at grisene fik fordoblet antallet af ædepladser eller fik tildelt ekstra halm på gulvet to gange dagligt. Der var halebidsudbrud i 74 % af stierne med ekstra ædeplads og 66 % af stierne med ekstra halmtildeling i smågrisestalden. Der var halebidsudbrud i 63 % af kontrolstierne. Uanset hvilken gruppe grisene tilhørte, var der meget få halebidsudbrud i babystalden, hvor grisene opholdt sig de første 10 dage efter fravænning. Afprøvningen blev gennemført med grise, som ikke var halekuperede.

Samlet set blev omkring halvdelen af grisene ikke noteret for at have haft haleskader. Omkring 30 % af grisene mistede noget af halen på grund af halebid. De resterende omkring 20 % af grisene havde blot milde haleskader og bevarede deres fulde halelængde.

Udviklingen i antallet af stier, hvor grisene fik halebid, skete jævnt over hele smågriseperioden. Det var vanskeligt at standse haleskadernes udvikling, i ugen efter at halebidsudbruddet var opstået, idet der blev flere grise med bidmærker/skrammer samt sår i løbet af den første uge og færre grise, som kun havde små tegn på halebid, såsom røde halespidser. Dette kunne tyde på, at afværgeindsatsen muligvis kom for sent i gang eller ikke var tilstrækkelig virksom.

Fordobling af antallet af ædepladser havde ingen indflydelse på tilvæksten hverken i babystalden eller smågrisestalden. Heller ikke tildelingen af ekstra halm påvirkede tilvæksten. 

Afprøvningen blev gennemført i én besætning, hvor grisene først var opstaldet i en babystald fra fravænning og indtil grisene blev 10 dage gamle. Herefter blev de overført til smågrisestalden, hvor grisene gik, indtil de vejede cirka 26 kg. I begge stalde blev de fodret med tørfoder efter ædelyst via Skiold Maximat Weaner-rørfodringsautomater. Der var 25 grise pr. sti i babystalden, hvoraf de 21 blev ført samlet videre til stierne i smågrisestalden. Halebidsforekomsten blev vurderet ugentligt og tilvæksten blev registreret fra indsættelse i babystalden til afgang fra smågrisestalden.


Institution: SEGES Gris, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Torben Jensen, Mai Britt Friis Nielsen

Udgivet: 31. december 2021

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Management, Sundhed

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.