8. maj 2017

Notat Nr. 1712

Økonomiske nøgletal i smågriseproduktionen

For at opnå en god indtjening i smågriseproduktionen skal der være fokus på produktionseffektiviteten, foderomkostningen og salgsprisen. En forskel på 1.000 kr. i indtjening pr. årsso bliver til 30.000 kr. før skat, inkl. rentes renter efter 20 år.

Økonomi og produktionsstyringen i smågriseproduktionen er forholdsvist komplekst, fordi produktiviteten svinger, samtidig med der over tid er en betydelig produktivitetsøgning. Dermed opstår der løbende flaskehalse, der påvirker dels kapacitetsudnyttelsen dels produktionsomkostningerne og kvaliteten af de producerede grise. Kapacitetstilpasningerne kan medføre øgede marginale omkostninger pr. gris. Hvis det er tilfældet, skal det samtidig medføre tilsvarende øget indtjening gennem bedre produktivitet og højere salgspris idet grisenes kvalitet og vægt bør blive forbedret.

Høj indtjening kræver fokus på fremstillingsprisen, der er afgørende for omkostningsstyringen og bedriftens konkurrenceevne. Høj indtjening kræver også fokus på dækningsbidraget, der er afgørende for indtjeningsevnen og bedriftens fremtidige udviklingsmuligheder.

Dækningsbidraget omfatter alle indtægter og udgifter, der er direkte tilknyttet den enkelte gris. Omsætningen er en kombination af grisenes kvalitet, som påvirker prisen, og produktiviteten der påvirker mængden. Stykomkostningerne er især afhængige af foderprisen og foderforbruget og dermed en kombination af effektivitet og handelstalent. Da alle faktorer, der påvirker dækningsbidraget, er tilknyttet grisen, kan de påvirkes gennem den daglige drift og er dermed yderst vigtige i den daglige produktions- og økonomistyring.

Fremstillingsprisen pr. gris er et vigtigt nøgletal, der sammenholdt med salgsprisen viser, om produktionen genererer overskud. De forskellige elementer i fremstillingsprisen skal løbende analyseres for forbedringsmuligheder. Det kan fx gøres via en fraktilanalyse i såvel DB tjek som Business Check mod sammenlignelige bedrifter.


Institution: SEGES Svineproduktion

Forfatter: Finn K. Udesen, Thomas Ørnbøl Pedersen

Udgivet: 8. maj 2017

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Produktionsøkonomi