9. maj 2017

Notat Nr. 1713

Få bedrifter opnår gode resultater med både smågrise og planteavl

Konklusion

Producenter af både smågrise og planteavl har svært ved at opnå gode resultater. Kun 7 % ud af 743 bedrifter formår at skabe gode resultater i begge driftsgrene og samtidig være finansielt robuste.

Anbefalingen er: Har du godt resultat i den ene driftsgren og dårligt i den anden, så skal du erkende dette, så du kan arbejde aktivt med at forbedre din samlede bundlinje.

Hvis du har både smågriseproduktion og planteavl, er det en god idé at lave en driftsgrensopgørelse, så du kan se, hvor du kan sætte ind for at få et bedre resultat.

SEGES Svineproduktion har undersøgt, hvordan økonomien ser ud for producenter af både smågrise og planteavl. 

”I undersøgelsen har vi set på bedriftsresultater og sammenlignet med driftsgrensopgørelserne. Det overordnede resultat viser, at det kan være svært at tjene penge på begge dele. Det er ganske enkelt svært at have 100 % fokus på begge produktionsgrene og opnå et godt resultat begge steder,” siger Finn Udesen, som er chefkonsulent hos SEGES Svineproduktion. 

Erkend – og optimer din bundlinje

Således viser undersøgelsen, at et godt resultat fra den ene driftsgren bliver formøblet gennem dårlige resultater på den anden i langt de fleste af de undersøgte bedrifter. 

”Det er helt centralt for disse bedrifter at erkende dette, så de kan arbejde aktivt med at forbedre den samlede bundlinje. For eksempel kan man indgå i et kompagniskab sammen med andre planteproducenter i nærheden, som kan have det fulde fokus på optimering af planteavlen. Alternativt kan man lave et samarbejde med en maskinstation om at passe ens marker,” siger Finn Udesen.

Opdel driftsgrenene

En anden anbefaling i notatet lyder på at få lavet en driftsgrensopdeling, hvis man ikke allerede har det. Dette kan man få hjælp og rådgivning til hos sin DLBR-rådgiver.

”Hvis man ikke ved, hvor der er over- eller underskud, kan man ikke optimere sit resultat.  Derfor er det essentielt at få delt overblikket over sine resultater op, så man kan sætte ind, hvor det er nødvendigt,” siger Finn Udesen.


Institution: SEGES Svineproduktion

Forfatter: Thomas Ørnbøl Pedersen, Finn K. Udesen

Udgivet: 9. maj 2017

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Produktionsøkonomi