6. januar 2021

Notat Nr. 2101

Kontrol af sædkoncentration i sæddoser fra Danbred KS-stationer - november 2020

Både Ornestationen Mors og Hatting KS er udfordret med kontinuert at tilsætte tilstrækkeligt med motile sædceller i sæddoser med navnesæd og produktionssæd, som er angivet i gældende Regler for DanBred KS-stationer.

Der indsamles løbende sæddoser i danske avls-, opformering- og produktionsbesætninger - uden KS-selskabernes viden - for at kontrollere, om gældende Regler for DanBred KS-stationer bliver  overholdt. Derudover indsender KS-selskaberne hver uge et bredt udsnit af sæddoser fra deres produktion til en almindelig kvalitetskontrol.

I Regler for DanBred KS-stationer står, at indholdet i navnesæd skal være mere end 2,1 mia. motile sædceller og indholdet i produktionssæd skal være mere end 1,75 mia. motile sædceller, for at sæddoserne er godkendt.

Blandt de indsamlede sæddoser hos svineproducenterne det seneste år viser analyserne for Hatting KS, at 92,8 % af sæddoserne med navnesæd og 94,3 % af sæddoser med produktionssæd er godkendt. For Ornestationen Mors er 89,2 % af sæddoserne med navnesæd og 87,5 % af sæddoser med produktionssæd godkendt.

Regler for DanBred KS-stationer angiver, at 95 % af sæddoserne skal godkendes, så i gennemsnit over et år ligger begge KS-selskaber lige under denne grænse.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Gunner Sørensen, Mai Britt Friis Nielsen

Udgivet: 6. januar 2021

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Reproduktion

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.