14. marts 2024

Nyt avlsmål styrker søerne

So-overlevelse er en ny egenskab i DanBreds avlsmål for Landrace og Yorkshire. Fra i dag vil de kommende generationer af søer være endnu mere robuste og bidrage til bedre dyrevelfærd og øget arbejdsglæde på staldgangen.

Det hele startede med et ph.d.-projekt i Avl & Genetik i Landbrug & Fødevarer, hvor nye og innovative metoder til at forbedre søernes robusthed skulle undersøges. Efter flere års intenst forskningsarbejde implementeres so-overlevelse i avlsmålet. Det forventes, at egenskaben vil medføre en forbedring over generationer med en større andel af overlevende søer i danske griseproduktion.

"I dag ser vi igen, hvorfor dansk griseproduktion er i den absolutte verdenselite. Det er et banebrydende arbejde, der ligger bag udviklingen af det nye avlsmål. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at det er lykkedes for os komme ud med denne nye egenskab i avlsmålet,” fortæller Christian Fink Hansen, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, og fortsætter:

”Det kommer til at tage nogle år, inden forbedringen når produktionsbesætningerne, men implementeringen af pattegriseoverlevelsen i 2022 er noget, som allerede nu styrker søerne på de bedrifter, der anvender DanBred-genetik.”

Hør, hvordan data har bidraget til at udvikle den nye egenskab i DanBred-avlsmålet, so-overlevelse.

Banebrydende forskningsarbejde

Det avlstekniske arbejde omkring so-overlevelse er ganske unikt, da data nu opsamles på søer i produktionsbesætninger. Det er afdelingen for Avl & Genetik i Landbrug & Fødevarer, der forsker i forbedringerne af avlsmålet. Det har været en lang vej at nå til dette resultat:
”Det er et helt banebrydende stykke forskningsarbejde, som har været et stort fokusområde i vores afdeling de sidste fem år,” forklarer Tage Ostersen, afdelingsleder hos Avl & Genetik. 

Årlig forbedring med nye generationer

De seneste år har DanBred gennemført en række avlstiltag, som har bidraget til mere robusthed og øget overlevelse i dansk griseproduktion. I 2022 indførte DanBred en ny egenskab for pattegriseoverlevelse i avlsmålet. Egenskaben har en positiv afsmittende effekt på so-overlevelsen grundet den gunstige genetiske sammenhæng mellem egenskaberne. Nu implementeres so-overlevelse som en selvstændig egenskab i DanBreds avlsmål, og det er en vigtig hjørnesten, som er faldet på plads.

Fremgangen for so-overlevelse vil løbende slå igennem hen over de næste 10 år. Ventetiden skyldes, at de ældre søer i produktionskæden skal udskiftes med nye generationer af søer, før der er fuldt gennemslag af avlsfremgangen i alle DanBred so-hold.

”Selvom avlsfremgangen for so-overlevelse slår igennem løbende, vil producenterne allerede mærke en forskel i dag på baggrund af de avlstiltag, der er indført de seneste år. Det skyldes, at vores modeller tager højde for alle genetiske sammenhænge, der måtte være mellem avlsmålsegenskaberne, og at vi allerede har indført en ny egenskab for pattegriseoverlevelse, som har en stærk gunstig sammenhæng til so-overlevelse,” fortæller Tage Ostersen.

Data fra flere søer bidrager til bedre resultater

En af de innovative elementer i det nye avlsmål er, at data hentes på 100.000 krydsningssøer årligt fra de produktionsbesætninger, som bruger DanBred Kernestyring®. Derudover er der i DanBred avlsprogrammet udviklet helt nye statistiske og tekniske metoder til håndtering af data. Nu indgår data fra hele soens liv, lige fra første løbning til sidste faring.

”Vi har fokuseret på at få udviklet de helt rigtige metoder. Det betyder, at vi kan udnytte den store mængde data fra 100.000 søer årligt. Med det datagrundlag og at egenskaben måles i produktionen ved vi, at vi vil se en større avlsfremgang for so-overlevelse i de danske besætninger,” forklarer Tage Ostersen. 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.