12. oktober 2021

Notat Nr. 2122

Foderets klimaaftryk på produktionsrapporten

Der er udviklet software af SEGES Svineproduktion i samarbejde med AgroVision, som gør det muligt at foretage en automatisk sammenkædning af foderrecepter med grisenes produktivitet. Der er samtidig udviklet software, så klimadata også kan komme med på foderrecepten.

Foderet udgør den største andel af grisens klimaaftryk og er helt afhængig af foderets klimaaftryk pr. foderenhed i kombination med foderforbruget pr. kg tilvækst for vækstdyr eller pr. fravænnet smågris i soholdet. Fodret er et virkemiddel, som alle griseproducenter kan arbejde med løbende.

Kombinationen mellem foderets klimaaftryk og forbruget af foder pr. gris/kg tilvækst medfører, at det er nødvendigt at have en sammenkobling af foderets klimatal med produktivitet, således at der kan beregnes et nøgletal på produktionsrapporten, der udtrykker grisens klimatal for det forbrugte foder. SEGES Svineproduktion har i samarbejde med AgroVision udviklet software, der gør det muligt at få klima- og miljøtal med på den optimerede foderrecept. Dermed er det muligt at få klima- og miljødata med på produktionsrapporten. Men det kræver, at den der har ansvaret for bedriftens foderrecepter, dels er i besiddelse af AgroVisions klimamodul og dels at der laves en kæde af transaktioner inden nøgletal som fx klimatal pr. kg tilvækst eller pr. fravænnet gris kan ses på produktionsrapporten. 

Alternativet til at få klimatallene overført automatisk er at indtaste foderreceptens næringsstofindhold sammen med klima- og miljødata manuelt i PigVision, med de usikkerheder for fejltastning det medfører.


Institution: SEGES Svineproduktion

Forfatter: Finn K. Udesen

Udgivet: 12. oktober 2021

Fagområde: Klima

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.